Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Slovenskí vedci budú skúmať účinky MCT oleja s čili na rakovinové bunky

VEDA NA DOSAH

Výsledky Výskumného centra AgroBioTech Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre budú aplikované do praxe.

Čili. Zdroj: SPU v NItre

Čili. Zdroj: SPU v NItre

Vo Výskumnom centre AgroBioTech Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre sa začal v júli v oblasti vývoja rakoviny hrubého čreva a rekta výskum antikarcinogénnych účinkov MCT oleja obohateného o extrakt z plodov čili. Potrvá štyri roky.

Olej si budete môcť kúpiť

Vedci budú skúmať rôzne odrody čili a zisťovať ich efekt na ľudské rakovinové bunky. Projekt bol podporený sumou 250-tisíc eur z Agentúry na podporu výskumu a vývoja.

Výsledkom projektu budú tri kokosové MCT oleje obohatené o rôzne druhy čili s rozličnou pálivosťou. Prvý produkt by mal byť na svete v priebehu budúceho roka. Keďže ide o aplikovaný výskum, je doň zahrnutá aj firma, ktorá sa venuje predaju MCT oleja. Na konci projektu získa produkty s vedecky podloženými účinkami, ktoré uvedie na vlastné náklady na trh. Výsledky výskumu budú teda pretavené aj do praxe.

S čili pomohla Botanická záhrada SPU

„Botanická záhrada SPU vypestovala pre naše výskumné aktivity 40 odrôd čili s rôznym obsahom kapsaicínu, čo je vlastne štipľavosť. Z nich sa vyberie desať odrôd na analýzu. Následne sa z nich vyselektujú tri, ktoré sa budú skúmať najmä z hľadiska obsahu kapsaicínu, ale aj rôznych minerálnych stopových prvkov, a tie sa budú pridávať do kokosového MCT oleja,“ uviedla riaditeľka Výskumného centra AgroBioTech Lucia Gabríny.

Na ľudskej rakovinovej línii hrubého čreva a rekta budú potom vedci skúmať a hodnotiť mikroenkapsulovanú (obaľovanú) a nemikroenkapsulovanú (neobaľovanú) formu kapsaicínu a ich protirakovinový účinok. AgroBioTech požiada v závere výskumu Úrad priemyselného vlastníctva SR o zápis úžitkového vzoru na minimálne jeden z výrobkov.

Pracovisko Agrobiotech. Zdroj: SPU v Nitre

Pracovisko AgroBioTech. Zdroj: SPU v Nitre

Čo je MCT olej?

MCT olej obsahuje triglyceridy so stredne dlhým reťazcom mastných kyselín (Medium Chain Triglycerides), ktoré sa metabolizujú podobne ako cukry, a nedochádza tak k ukladaniu oleja vo forme tukového tkaniva. Podporuje spaľovanie tukov, rast svalov a je zdrojom energie. Výborne sa preto hodí ako prevencia obezity, ale aj na liečbu rôznych porúch gastrointestinálneho traktu.

„Dodáva energiu aj mozgu a využíva sa ako podporná liečba pri Alzheimerovej chorobe. Naším cieľom je obohatiť tento olej tiež o protirakovinový účinok, ktorým sa vyznačuje čili,“ uviedla hlavná riešiteľka projektu Hana Ďúranová. Keďže čili má taktiež antimikrobiálny účinok, jeho pridanie zároveň predĺži trvanlivosť oleja.

Kokosový olej. Zdroj: iStockphoto.com

Kokosový olej. Zdroj: iStockphoto.com

Ako vie čili pomôcť

Vedci budú skúmať, aká dávka čili je schopná usmrtiť rakovinové bunky, a pritom je pre človeka prijateľná.

„Senzorickým hodnotením sa stanoví, aká dávka čili v MCT oleji je ešte pre konzumentov prijateľná . Na základe toho sa bude robiť ďalšia analýza – mikroenkapsulácia –, v rámci ktorej sa extrakty z čili obalia nejakým obalovým materiálom, napríklad maltodextrínom, ktorý ochráni tráviaci trakt konzumentov pred pálivými účinkami čili. To by malo zároveň pozitívne vplývať i na zachovanie obsahu biologicky aktívnych látok v čili,“ doplnila doktorka Ďúranová.

V rámci ďalšieho experimentu, ktorý už nebude súčasťou tohto projektu, by chceli vedci obaľovaný aj neobaľovaný extrakt z čili zapekať do pekárenských výrobkov. Cieľom je zistiť, či účinky čili pri vysokej teplote degradujú a aký efekt má v tomto smere mikroenkapsulácia.

Zdroj: SPU v Nitre

(JM)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky