Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút vystúpenie vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Aktuálne
Ing. František Máliš, PhD.
Prednásajúci

Ing. František Máliš, PhD.

23. Marec 2021 online

Potrebujeme jadrovú energiu?
RNDr. Stanislav Hlaváč, CSc.
Prednásajúci

RNDr. Stanislav Hlaváč, CSc.

Mestá
Vedecká cukráreň v článkoch

VIDEO: František Máliš o tom, ako zastaviť poškodzovanie ekosystémov

Klimatická zmena sa týka každého z nás, aj slovenská príroda prichádzajú o rozmanitosť života. Dá sa to zastaviť?

| VEDA NA DOSAH
Plagát: vedecká cukráreň, február. Zdroj: CVTI SR

Vedecká cukráreň: Ako slovenské lesy prichádzajú o rozmanitosť života

Intenzita ľudského vplyvu na prírodu je veľmi silná, odborníci hovoria o šiestom masívnom vymieraní druhov.

| VEDA NA DOSAH

Video: Pozrite si januárovú Vedeckú cukráreň

Medzi zrakovými informáciami a pohybmi očí je veľmi úzka súvislosť. Jej porozumenie pomáha rozoznávať niektoré poruchy a choroby aj účinnosť...

| VEDA NA DOSAH

Ako spolu komunikujú mozog a tráviaci systém

V tráviacom trakte je zhruba rovnaký počet nervových buniek ako v mozgu. Dokonca navzájom komunikujú prostredníctvom podobných molekúl. Prečo je...

| VEDA NA DOSAH

Januárová Vedecká cukráreň bude online

O tom, ako nás vnímanie prostredníctvom zmyslov dáva „do pohybu”, bude prednášať MUDr. Fedor Jagla, CSc. zo Slovenskej akadémie vied.

| VEDA NA DOSAH