Seminár /

seminár|Webinár: Pochybní vydavatelia alebo predátori vo vedeckom publikovaní (2019)


Toto podujatie už prebehlo.

Webinár: Pochybní vydavatelia alebo predátori vo vedeckom publikovaní
14. máj 2019, 10:00 – 11:00 hod

Online prostredie umožnilo rozšírenie podvodných vydavateľských modelov. Vedeckí a akademickí pracovníci sa náhle ocitli vystavení podvodným ponukám účasti na pseudo konferencii alebo publikovaniu v dravých časopisoch, známych aj pod chytľavou prezývkou „predátori“. Každý vedec, ktorý poslal čo i len abstrakt posteru na medzinárodnú konferenciu, dostáva ponuky od pochybných vydavateľov – publikujte v našom časopise, staňte sa členom našej redakčnej rady, vydajte u nás svoju diplomovú prácu ako knihu, prijmite pozvanie na konferenciu v tej a tej krásnej destinácii…
Ak má človek dobrého vedúceho, dozvie sa už na štarte svojej akademickej dráhy, že také ponuky treba ignorovať a tým to končí. Alebo nie? Médiami prehrmeli viaceré škandály – ulovili slovenskú vedu naozaj predátori, alebo je to len novinárska kačica?

Nie je však vždy ľahké rozpoznať čiernu ovcu vedeckého publikovania. Na webinári sa dozviete, ako identifikovať a vyhnúť sa pochybným ponukám. Zistíte viac o kritériách na rozpoznanie predátorskej publikácie, odporúčania kde publikovať a kde nájsť radu v prípade nejasností. V záverečnej diskusii budete mať možnosť položiť vlastné otázky.

Prednáša: Mgr. Zuzana Stožická, PhD.

Webinár prebieha online a pripojiť sa môžete tu:https://zoom.us/j/784609834. Užitočné sú slúchadlá a mikrofón.

Podujatie na FB: https://www.facebook.com/events/2267296826819023/