Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

VIDEO: Sila svetla – lasery v 21. storočí

Doc. Alžbeta Marček Chorvátová, Ph.D. pôsobí v oblasti biofotoniky, čo je vedná oblasť využívajúca svetlo pri štúdiu vlastností živých organizmov,...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Dokážeme získať energiu zadarmo? Mýty a povesti v príbehu legendárneho Nikola Teslu.

Hosťami podujatia bol prof. Ing. Peter Ballo, PhD., a jeho asistent Ing. Patrik Novák, obaja z Ústavu jadrového a fyzikálneho...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Procesná technika – moderné spracovateľské technológie

prof. Ing. Marián Peciar, PhD. vyštudoval špecializáciu Chemické a potravinárske stroje a zariadenia na Strojníckej fakulte SVŠT a už vyše 30...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Magnetická neviditeľnosť: kvapalný dusík, supravodiče a magnetické pole

Doc. Ing. Fedor Gömöry, DrSc. (1952) je absolventom Elektrotechnickej fakulty SVŠT (1971 – 1976), po ukončení nastúpil na Elektrotechnický ústav...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Mladí ľudia – veda a technika

Emília Petríková študuje prvý ročník molekulárnej biológie na Masarykovej Univerzite v Brne, no vede sa venuje už od štrnástich rokov....

| VEDA NA DOSAH