Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

V rukách torpédo, na nohách gumáky – slovenský hydrológ

Práca hydrológa môže byť oveľa zaujímavejšia, než sa na prvý pohľad môže zdať. Hoci o vode toho vieme veľa, o tom, čo...

| VEDA NA DOSAH

Zázrak nazývaný voda

Človek sa s vodou stretáva od svojho narodenia až do posledného dňa svojho života. Voda nás teda sprevádza počas celého...

| VEDA NA DOSAH
ilustračné foto

Vývoj nového lieku môže trvať aj 10 rokov. Zistili sme prečo

Lieky neodmysliteľne patria k nášmu životu. Hoci by sme si najradšej predstavili život bez nich, nejde to. Už pri narodení...

| VEDA NA DOSAH

Ako vznikajú liečivá

Farmakológia (pharmakon – liek, droga, jed) je vedný odbor, ktorý študuje účinky, metabolizmus a použitie chemických látok liekov v liečbe...

| VEDA NA DOSAH

Klimatické zmeny vo svete. Čo nás čaká a neminie

To, že klimatická zmena, globálne otepľovanie a všeobecne aj nadmerné opotrebovanie našej planéty sa dotýka každého z nás, o tom zrejme nepochybujete. Aj...

| VEDA NA DOSAH