Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

Zlato v CERN-e

CERN (angl. European Organization for Nuclear Research, fr. Organisation européenne pour la recherche nucléaire) je európska organizácia pre základný a...

| VEDA NA DOSAH

Slovensko a nepôvodné rastliny

Nepôvodná rastlina je rastlina, ktorá sa na určité územie dostala vďaka priamemu alebo nepriamemu vplyvu človeka.  Na Slovensku sa vyskytuje...

| VEDA NA DOSAH

Prečo astronómovia skúmajú kométy

Tému – Kométy vo svetle najnovších objavov – priblížil vo svojej prednáške v Bratislavskej vedeckej cukrárni ten najpovolanejší – hosť...

| VEDA NA DOSAH

Mobil a jeho vplyv na ľudský organizmus

Mobilný telefón alebo hovorovo aj mobil je prenosné elektronické zariadenie, ktoré je určené na komunikáciu. Každý z nás ho používa skoro...

| VEDA NA DOSAH

Diamanty na Slovensku

Vedeli ste, že aj na Slovensku sa vyrába diamant? Z pohľadu fyzikálnych vlastností je diamant unikátnym materiálom s veľkou perspektívou využitia. A...

| VEDA NA DOSAH