Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

VIDEO: Swarm robotics. Čo sa môžu roboty naučiť od mravcov?

Ing. Ivana Budinská, PhD. je vedeckou pracovníčkou na Ústave informatiky Slovenskej akadémie vied. V roku 2003 obhájila dizertačnú prácu v...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Globalizácia – Informatizácia – Anglikanizácia. Prežije slovenčina?

PhDr. Mária Šimková (1963) je vedúcou oddelenia Slovenského národného korpusu, Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV, Bratislava. Vyštudovala odbor slovenský jazyk,...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Čaká nás doba ľadová alebo mimoriadne teplý interglaciál?

Mgr. Jozef Pecho (1981) je vedecký pracovník Oddelenia klimatológie, Ústav fyziky atmosféry AV ČR, Praha. Vyštudoval odbor fyzickej geografie a...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Horúce témy časticovej fyziky — Higgsov bozón a tmavá hmota

Doc. RNDr. Tomáš Blažek, PhD. je vedúcim katedry teoretickej fyziky a didaktiky fyziky, Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Aký je zmysel a dôvody separovania plastov?

Ing. Roman Vandák je riaditeľom komoditného oddelenia oprávnenej organizácie ENVI-PAK, a. s. Po ukončení stredoškolského vzdelania (gymnázium v Senici) absolvoval...

| VEDA NA DOSAH