Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

VIDEO: Život vedca krajší od vysnívaného… s prírodou na hladine α

Doc. Ing. Miroslav Saniga, CSc. študoval na Vysokej škole lesníckej a drevárskej vo Zvolene. Po štúdiách pracoval v Národnom parku...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Ichtyosaurus v ZOO (alebo rezonátorová kvantová elektrodynamika pre zvedavých)

Prof. Dr. Vladimír Bužek, DrSc. vyštudoval teoretickú fyziku na Moskovskej štátnej univerzite. Je zamestnancom Fyzikálneho ústavu SAV. V súčasnosti sa...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Môže byť architektúra totalitná?

doc. Dr. Ing. arch. Henrieta Moravčíková je vedúcou Oddelenia architektúry na Ústave stavebníctva a architektúry SAV a súčasne prodekankou pre...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Swarm robotics. Čo sa môžu roboty naučiť od mravcov?

Ing. Ivana Budinská, PhD. je vedeckou pracovníčkou na Ústave informatiky Slovenskej akadémie vied. V roku 2003 obhájila dizertačnú prácu v...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Globalizácia – Informatizácia – Anglikanizácia. Prežije slovenčina?

PhDr. Mária Šimková (1963) je vedúcou oddelenia Slovenského národného korpusu, Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV, Bratislava. Vyštudovala odbor slovenský jazyk,...

| VEDA NA DOSAH