Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

Správne šifrovanie ochráni miliardy eur v bankách a tiež aj ľudské životy

Pod šifrovaním si každý z nás predstaví niečo iné. Lúšteniu skrytých kódov sme sa venovali už ako deti na základných školách....

| VEDA NA DOSAH

Ako trávia voľný čas informatici? Za počítačom ich určite nehľadajte

Informatika hýbe svetom. Bez počítača, mobilu či internetu si dnes už nedokážeme predstaviť náš pracovný, no často ani súkromný život....

| VEDA NA DOSAH

Vie tvoj mobilný telefón viac o tebe ako ty sám?

Nové aplikácie a služby sa nepretržite dostávajú na trh a do našich životov. Internetové pripojenie je dostupné takmer všade a za...

| VEDA NA DOSAH

Rozhovor s docentom Karolom Nemogom o matematike

„Matematiku treba vnímať ako obraz. Chvíľu ho obdivujete z diaľky, potom prídete bližšie a nájdete to čaro“

| VEDA NA DOSAH

Ing. Yvetta Velísková, PhD.: Vodu si vážim a zbytočne ňou neplytvám

Vyštudovala vodné hospodárstvo a vodné stavby na Stavebnej fakulte STU v Bratislave. Od roku 1990 pracuje na Ústave hydrológie SAV, kde momentálne...

| VEDA NA DOSAH