Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

Vladimír Farkaš: Úlohou vedy je nielen poznávať, ale aj slúžiť

Biochemik a mikrobiológ Vladimír Farkaš, v rozhovore s redaktorkou portálu Veda na dosah, okrem iného, povedal: „Vo výskume sú najcennejšie výsledky,...

| Marta Bartošovičová

Tomáš Bertók: Pre úspešnú terapiu je dôležitá včasná diagnostika

Výskum v oblasti klinickej diagnostiky sa zameriava na analýzu glykánov – zložitých sacharidov, ktoré tvoria „sladký obal“ všetkých našich buniek....

| Marta Bartošovičová

Život archeológa – docent Matej Ruttkay

„Archeológia ako vedný odbor sa zaoberá ľudským svetom minulosti na základe archeologických prameňov a faktov.“ O práci archeológa nám porozprával riaditeľ...

| VEDA NA DOSAH

Nové objavy slovenskej archeológie

Archeológia ako veda vznikla z počiatočného zberateľského záujmu o predmety z dávnych čias, ako aj zo záujmu o pamiatky, ale...

| VEDA NA DOSAH

Elektronika včera, dnes a zajtra

Bez elektroniky si nikto z nás nevie predstaviť život. Elektronika patrí k elektrotechnickým odborom. Venuje sa štúdiu a využiteľnosti prístrojov...

| VEDA NA DOSAH