Včelí med a jeho klinické aplikácie

26. dec. 2015 • Biologické vedy

Včelí med a jeho klinické aplikácie

Včelí med ako prírodný produkt včely medonosnej je už od nepamäti používaný nielen ako sladidlo, ale aj ako antimikrobiálny agent, ktorý opäť získava popularitu a našiel svoje uplatnenie v procese hojenia chronických rán a popálenín. Početné klinické skúšky preukázali zlepšenie procesu hojenia, ako aj skrátenie času potrebného na vyliečenie rán. Pozitívne výsledky z klinických štúdii dokázali, že včelí med je vskutku bezpečný a účinný medicínsky antimikrobiálny produkt.

V súčasnosti obálka knihy o medeexistuje len niekoľko knižných publikácii o včeľom mede a jeho klinických aplikáciách. Z tohto dôvodu sa Ing. Juraj Majtán, PhD., podujal na editovanie novej knihy s názvom Honey: Current Research and Clinical Applications, ktorá bola vydaná vo vydavateľstve NovaScience Publishers (New York, USA). Kniha pozostáva z 12 kapitol od významných vedeckých a klinických expertov zo Slovenska, Nemecka, Indie, Malajzie, Chorvátska, Kanady a Alžírska. Jednotlivé kapitoly sa zaoberajú antimikrobiálnymi a anti-biofilmovými vlastnosťami medu, potenciálnymi protirakovinotvornými a antidiabetickými vlastnosťami medu, ako aj ďalšími vlastnosťami pozitívne pôsobiacimi na ľudský organizmus. Zaujímavou vlastnosťou medu je aj jeho modulačný účinok na imunitné reakcie a tiež jeho vplyv na aktiváciu kožných buniek. Tieto vlastnosti sú dôležité pri procese hojenia rán. Podstata imunomodulačných vlastnosti medu je diskutovaná v osobitnej kapitole. Dôležitou súčasťou knihy sú klinické aplikácie včelieho medu pri liečbe popálenín, ťažko hojacich sa rán a očných ochorení, ktorým sa venujú posledné 4 kapitoly sprevádzané plnofarebnými obrázkami.

Kniha je určená pre všetkých ľudí, ktorí sa zaujímajú o apiterapiu a medicínske využitie medu. Predstavuje vhodnú učebnú pomôcku pre študentov, výskumníkov a pedagogických pracovníkov v oblasti naturálnej medicíny. Veríme, že táto kniha podnieti ďalší výskum v oblasti základného výskumu a medicínskej aplikácii medu nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku.

 

Kniha: Honey: Current Research and Clinical Applications

 

Spracovala: Mária Izakovičová, NCP VaT pri CVTI SR

Zdroj: Ústav zoológie SAV

Ilustračné foto: www.pixabay.com

Uverejnila: ZČ

Súvisiace:

Hore
Atmosféra počas TVT 2018
TVT 2019
Publikácie Veda v CENTRE
výtvarná súťaž TVT 2019
Aurelium - centrum vedy
Vedec roka 2018
QUARK
Prechod VK na VND - leto
fotografická súťaž TVT 2019
Noc výskumníkov 2019
kúpa časopisov jún 2016
TVT 2018 články
TAG Ženy vo vede
TAG Spektrum vedy
TAG Slovenská veda
TAG História
TAG Rozhovor
TAG Publikácia
TAG Zaujímavosti vo vede
TAG Centrum vedy
TAG Mládež
TAG QUARK
banner záhrady
Zaujímavosti vo vede
Majoritnými zložkami čokolády sú najmä (poly)ne/nasýtené tuky a cukor (najčastejšie sacharóza).
Zistite viac