CVTI SR, Prednáška / Bratislava

Veda v CENTRE: Súčasné trendy v Big Data a umelej inteligencii (2019-07)


Toto podujatie už prebehlo.

Prednáška 
Súčasné trendy v Big Data a umelej inteligencii

Hosť: Martin Takáč, PhD.
matematik a informatik na
súkromnej výskumnej univerzita Lehigh,
v Bethleheme, Pennsylvania, USA

11. júl 2019 o 17.00 hod
Konferenčná miestnosť CVTI SR
na 2. poschodí.

 

Pozývame vás do Letného špeciálu vedeckej kaviarne, kde budeme diskutovať o súčasných výskumných trendoch v oblasti „Veľkých dát“ a umelej inteligencie. Zameriame sa najmä na to,  ako a do akej miery umelá inteligencia zmení našu budúcnosť. 

Čo sú to vlastne tie Big Data? Dennodenne s nimi prichádzame do styku a napriek tomu si mnohí nevieme predstaviť, čo sa za tým pojmom skrýva.  Vieme len, že na celom svete sa každý deň vyprodukuje obrovské množstvo veľkých dát, ku ktorým prispievame aj my, jednotlivci, na sociálnych sieťach. Dáta sa generujú obrovským tempom, ktoré sa neustále zrýchľuje, takže dáta sa musia okamžite spracovávať, selektovať a ukladať.

– Ako vieme, čo z nich je dôležité a čo nie?
– Načo sa všetky tieto dáta zbierajú a spracovávajú?
– Ako a ktoré sa dajú ešte využiť a ako je to s ich bezpečnosťou?

Je všeobecne známe, že priekopníkom v odvetví veľkých dát bol a stále je vo svete známy Google. Ale zďaleka to už nie je len Google. A do toho všetkého vstúpi umelá inteligencia, ktorej časom zveríme aj mnoho našich činností.

– Do akej miery a v ktorých oblastiach nášho života nám to môže zásadným spôsobom zmeniť našu budúcnosť?
– Budeme to vedieť mať všetko pod kontrolou?

Mnoho otázok, na ktoré stále hľadajú a budú hľadať odpovede odborníci, vedci a informační a dátoví analytici po celom svete.

Vedecko-výskumná práca nášho hosťa, Martina Takáča, PhD. je široko interdisciplinárna. Zameriava sa najmä na umelú inteligenciu a jej aplikácie v logistike, inžinierskych stavbách, kvantovej chémii a robotike. Okrem toho sa venuje aj navrhovaniu nových optimalizačných algoritmov, ktoré sú určené hlavne pre vysoko výkonné superpočítače. 

 

Vstup na podujatie je pre verejnosť voľný. Ak k nám nemôžete prísť, môžete ho sledovať aj cez Živé vysielanie.

 

Viac informácií