Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

VIDEO: Vplyv rádioaktivity na život rastlín – príklad Černobyľu

Mgr. Martin Hajduch, PhD. je samostatný vedecký pracovník Ústavu genetiky a biotechnológií SAV v Nitre. Vyštudoval jadrovú chémiu na Prírodovedeckej...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Je možný život na Marse?

prof. RNDr. Jozef Masarik, DrSc. je vedeckým pracovníkom Katedry jadrovej fyziky a biofyziky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Klimatické extrémy Zeme: minulosť ťažko skúšanej planéty

Doc. RNDr. Ján Soták, DrSc., je vedúcim pracovníkom Geologického ústavu SAV Bratislava, pôsobiacim na pracovisku v Banskej Bystrici. Vo svojej...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Bioterapeutické metódy v praxi – minulosť a súčasnosť

RNDr. Milan Kozánek, CSc. vyštudoval Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, Katedra zoológie. V rokoch 1977 ‒ 1979 pôsobil na...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Progres v molekulárnej biomedicíne – DNA a čo s ňou?

MUDr. Peter Celec, PhD. MPH je prednostom Ústavu molekulárnej biomedicíny LF UK v Bratislave. Narodil sa v roku 1979 v...

| VEDA NA DOSAH