Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

VIDEO: Čaká nás doba ľadová alebo mimoriadne teplý interglaciál?

Mgr. Jozef Pecho (1981) je vedecký pracovník Oddelenia klimatológie, Ústav fyziky atmosféry AV ČR, Praha. Vyštudoval odbor fyzickej geografie a...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Horúce témy časticovej fyziky — Higgsov bozón a tmavá hmota

Doc. RNDr. Tomáš Blažek, PhD. je vedúcim katedry teoretickej fyziky a didaktiky fyziky, Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Aký je zmysel a dôvody separovania plastov?

Ing. Roman Vandák je riaditeľom komoditného oddelenia oprávnenej organizácie ENVI-PAK, a. s. Po ukončení stredoškolského vzdelania (gymnázium v Senici) absolvoval...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Voda ako strategická surovina

Ing. Viliam Novák, DrSc. je vedúcim vedeckým pracovníkom Ústavu hydrológie Slovenskej akadémie vied. Náplňou jeho vedeckovýskumnej činnosti je hydrológia pôdy,...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Svet pri absolútnej nule

RNDr. Peter Skyba, CSc. je vedúcim vedeckým pracovníkom Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach. Vo svojej vedeckej práci sa venuje...

| VEDA NA DOSAH