Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

Video: Mikroplasty – malý-veľký problém pre našu Zem

Mikroplasty sú malé kúsky plastov unášané vodou, poletujúce atmosférou, ukladajúce sa v pôde. Správy o nich rezonujú v médiách čoraz častejšie, dostávajú...

| VEDA NA DOSAH

Dejiny trochu inak: Človek a životné prostredie

Ekologické a klimatické problémy súčasného sveta sa podľa varovaní vedcov stávajú pre nás v globále existenčnými a ohrozujú jestvovanie ľudstva na...

| Marta Bartošovičová

Video: Dejiny trochu inak: človek a životné prostredie

Dlhodobé, ako aj krátkodobé zmeny podnebia a prírodného prostredia mali dopad na dejinný vývoj človeka v každom období. Vedecká diskusia sa v súčasnosti...

| VEDA NA DOSAH

Video: Mozog v strese: Čo sa deje v našich hlavách, keď sme pod tlakom?

Vedeli ste, že existuje dobrý a zlý stres? V čom sa líšia? Ako ovplyvňujú naše telo? Dokáže sa mozog pred...

| VEDA NA DOSAH

Eszter Bögi: Nadmerný stres môže vyvolať rôzne ochorenia a poruchy

„O presnej definícii stresu sa dodnes vedú diskusie,“ povedala nám v úvode rozhovoru Mgr. Eszter Bögi, PhD., vedecká pracovníčka Ústavu experimentálnej farmakológie...

| Marta Bartošovičová