Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

Robert Hofrichter: Plastový odpad v moriach a oceánoch je obrovský ekologický problém

Plasty tvoria viac ako 80 percent morského odpadu. Každoročne tam končia milióny ton. V dôsledku pomalého rozkladu sa zhromažďujú v moriach, oceánoch...

| Marta Bartošovičová

Video: Veľryba plná plastu

Prečo záleží na tom, ako zaobchádzame so životným prostredím? Zoológ a morský biológ Dr. Robert Hofrichter vykresľuje jasný obraz toho,...

| VEDA NA DOSAH

Mimoriadne až extrémne prejavy počasia na Slovensku a čo od neho ešte môžeme očakávať?

Počasie na území Slovenska je od začiatku roka 2019 veľmi zvláštne. Meteorológovia už vo februári zaznamenali dva rekordy maximálnej dennej...

| Marta Bartošovičová

Video: Extrémne prejavy počasia na Slovensku

V meniacich sa klimatických podmienkach v regióne Európy, kde sa nachádza aj Slovensko, sme hľadali odpoveď na otázku, či je vnímanie výskytu...

| VEDA NA DOSAH

Pavel Faško: Klimatická zmena podmienená činnosťou človeka sa prejavuje aj vo výsledkoch meteorologických meraní

Klimatológ RNDr. Pavel Faško, CSc., pôsobí od roku 1983 v Slovenskom hydrometeorologickom ústave (SHMÚ) v Bratislave, v odbore Klimatologická služba....

| Marta Bartošovičová