Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

Video: Aurel Stodola, otec parných turbín

V májovej Vedeckej cukrárni sme si pripomenuli 160. výročie narodenia slovenského vedca svetového významu, génia energetiky, fyzika, technika a zakladateľa teórie...

| VEDA NA DOSAH

Prof.​ Štefan Luby: Aurel Stodola sa zapísal do dejín svetovej techniky

Prof. Ing. Štefan Luby, DrSc., Dr.h.c., je významný slovenský vedec – fyzik, medzinárodne uznávaná osobnosť, úspešný manažér vedy, pedagóg, spisovateľ a...

| Marta Bartošovičová

Video: Kvantové počítače: chiméra alebo bežná realita zajtrajška?

Do kvantových počítačov sa vkladali veľké nádeje. Mali umožniť faktorizáciu veľkých čísiel, čo znamenalo de facto zlomenie bezpečnosti na internete...

| VEDA NA DOSAH

Martin Plesch: Kvantové počítače testujeme zatiaľ vo fáze prvých prototypov

Doc. RNDr. Martin Plesch, PhD., vyštudoval teoretickú fyziku na Univerzite Komenského v Bratislave. Pôsobil na pracoviskách vo Viedni, Brne či...

| Marta Bartošovičová

Robert Hofrichter: Plastový odpad v moriach a oceánoch je obrovský ekologický problém

Plasty tvoria viac ako 80 percent morského odpadu. Každoročne tam končia milióny ton. V dôsledku pomalého rozkladu sa zhromažďujú v moriach, oceánoch...

| Marta Bartošovičová