Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch
Virologička RNDr. Tatiana Betáková, DrSc.

Vedecká cukráreň: Prednáška Tatiany Betákovej o vírusoch prebehne online

Vírusy, vakcíny, imunita: Ako sa naše telo dokáže brániť pred „útokmi” a ako mu pomôcť? To je názov prednášky známej...

| VEDA NA DOSAH

Prečo Slováci nerozumejú peniazom a ako to zmeniť

Čo majú spoločné Mike Tyson, 50 Cent a Johnny Depp? Boli veľmi bohatí, ale už nie sú. Ako sa vraví: „Bolo by...

| Tamara Leontievová

Video: Ekosystém v ohrození: Ako človek a klimatická zmena menia tvár slovenských riek

Vodné toky a rieky na Slovensku sú charakteristické dynamickým správaním, ktoré sa prejavuje hlavne laterálnym presúvaním koryta a s tým spojenou brehovou eróziou. Miloš...

| VEDA NA DOSAH

Video: Finančná gramotnosť, celoživotné finančné rozhodnutia a zdravý sedliacky rozum

Až 60 percent najlepších basketbalistov z NBA zbankrotuje do piatich rokov po skončení kariéry. Zadlženosť slovenských domácností rastie v poslednom desaťročí tempom...

| VEDA NA DOSAH

Doktorka Adela Penesová: Pozor na prejedanie sa! Obezita je rizikový faktor aj mnohých nádorových ochorení

Ktoré potraviny by sme mali uprednostniť, ak chceme žiť zdravo? Prečo je obezita rizikovým faktorom mnohých ochorení? Existuje bezpečná dávka...

| Marta Bartošovičová