Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

Populácia asteroidov v Slnečnej sústave z hľadiska možných zrážok so Zemou

V súčasnosti sa v médiách alebo na internete občas objavujú správy o približujúcich sa nejakých telesách k Zemi a potom...

| Marta Bartošovičová

Video: Populácia asteroidov v slnečnej sústave z hľadiska možných zrážok so Zemou

Zem má so stretnutiami s asteroidmi bohaté skúsenosti. V prednáške sme si vysvetlili, v akom postavení sa nachádza v prostredí medziplanetárnych telies a čo...

| VEDA NA DOSAH

Astronóm Ján Svoreň: Hodnotenie výsledkov základného výskumu je veľmi individuálne

Doc. RNDr. Ján Svoreň, DrSc., slovenský astronóm, je vedeckým pracovníkom Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici. Študoval astronómiu a geofyziku...

| Marta Bartošovičová

Korene a súčasnosť technického vzdelávania na Slovensku

Bohatá história technického vzdelávania sa datuje od čias Márie Terézie a založenia Banskej akadémie v Banskej Štiavnici. Na odkaze a...

| Marta Bartošovičová

Psychologička Mária Tóthová Šimčáková: Pri každej závislosti treba dať šancu odbornej pomoci

Mgr. Mária Tóthová Šimčáková je úspešnou detskou psychologičkou, ktorá sa práci s deťmi, rodinami i školami venuje už 27 rokov. Je členkou Rady...

| VEDA NA DOSAH