Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

Autonómne autá sú tu. Čo od nich očakávame?

„Umelá inteligencia je jednou z najfascinujúcejších, ale aj najkontroverznejších oblastí robotiky," zdôraznila riaditeľka Ústavu informatiky SAV v Bratislave Ing. Ivana...

| Marta Bartošovičová

VIDEO: Diskusia s Františkom Simančíkom o riešeniach klimatickej zmeny

Roztápajúce sa ľadovce, spotreba automobilov, ale aj správanie ľudí... František Simančík v diskusii po prednáške na tému klimatickej zmeny z...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Dokážeme zastaviť klimatickú zmenu a zároveň si udržať komfort?

Zastavenie klimatickej zmeny je pre nás kľúčové, sme však bezradní. V online prednáške v rámci cyklu Vedecká cukráreň hovorí inžinier František Simančík...

| VEDA NA DOSAH
Ilustračné foto. Zdroj: CVTI SR

Júnová Vedecká cukráreň: Železany – silná zbraň pre čistejšie životné prostredie

Dá sa znečistené prírodné a priemyselné prostredie „vyčistiť“? Dekontaminácia životného prostredia je zložitý problém. Jeho riešením môžu byť práve železany. Témou...

| Tamara Leontievová
Ilustračné foto. Zdroj: Pexels.com

Vedecká cukráreň: Dokážeme zastaviť klimatickú zmenu a nestratiť komfort?

Pandémia odznieva a na pretras sa dostávajú opäť „staré“ problémy. Jednou z najpálčivejších tém je otázka klimatickej zmeny a jej...

| Tamara Leontievová