Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

Marcová Vedecká cukráreň: Potrebujeme jadrovú energiu?  

Spotreba energie neustále rastie. Ako uspokojiť dopyt a zároveň obmedziť či zastaviť klimatické zmeny? 

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: František Máliš o tom, ako zastaviť poškodzovanie ekosystémov

Klimatická zmena sa týka každého z nás, aj slovenská príroda prichádzajú o rozmanitosť života. Dá sa to zastaviť?

| VEDA NA DOSAH
Plagát: vedecká cukráreň, február. Zdroj: CVTI SR

Vedecká cukráreň: Ako slovenské lesy prichádzajú o rozmanitosť života

Intenzita ľudského vplyvu na prírodu je veľmi silná, odborníci hovoria o šiestom masívnom vymieraní druhov.

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Ako nás vnímanie prostredníctvom zmyslov dáva „do pohybu”

Medzi zrakovými informáciami a pohybmi očí je veľmi úzka súvislosť. Jej porozumenie pomáha rozoznávať niektoré poruchy a choroby aj účinnosť...

| VEDA NA DOSAH

Ako spolu komunikujú mozog a tráviaci systém

V tráviacom trakte je zhruba rovnaký počet nervových buniek ako v mozgu. Dokonca navzájom komunikujú prostredníctvom podobných molekúl. Prečo je...

| VEDA NA DOSAH