Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

Ako spolu komunikujú mozog a tráviaci systém

V tráviacom trakte je zhruba rovnaký počet nervových buniek ako v mozgu. Dokonca navzájom komunikujú prostredníctvom podobných molekúl. Prečo je...

| VEDA NA DOSAH

Januárová Vedecká cukráreň bude online

O tom, ako nás vnímanie prostredníctvom zmyslov dáva „do pohybu”, bude prednášať MUDr. Fedor Jagla, CSc. zo Slovenskej akadémie vied.

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Ako výživa a trávenie ovplyvňujú naše nálady a myslenie

Aká výživa je ale naozaj správna? Sú diéty prínosom alebo rizikom pre naše zdravie?

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Ako nás ovplyvňujú výživa a trávenie

Správna výživa je dôležitá, to vieme všetci. No aká výživa je naozaj správna? Sú diéty prínosom, alebo rizikom pre naše...

| VEDA NA DOSAH

Sinologička: „Konzum a propaganda v Číne vytvárajú absurdný mix“

Krajina tradícií, komunizmu, ale aj ekonomického rastu. Ako pochopiť jednu z najstarších civilizácií, ktorá sa neustále mení?

| Tamara Leontievová