Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch
Pozvánka na prednášku, Zdroj: NCPPV pri CVTI SR

Októbrová Vedecká cukráreň: Písané na hodváb: Čína od pradávna až po súčasnosť

O tom, ako vyzerala Čína v minulosti, ako sa zmenila a aká je dnes, bude v októbrovej Vedeckej cukrárni hovoriť...

| VEDA NA DOSAH

Septembrová Vedecká cukráreň priblíži palivo budúcnosti

Ing. Lukáš Tóth z košickej TUKE už čoskoro vo Vedeckej cukrárni porozpráva o vodíku ako o palive, ktoré môže byť...

| Galina Lišháková
Pozvánka na septembrovú Vedeckú cukráreň

Septembrová Vedecká cukráreň: Vodík – nosič energie pre budúcnosť

Ak chceme zastaviť globálne otepľovanie, musíme zmeniť v spôsobe ľudského života veľmi veľa vecí. Medzi nimi aj pohonné látky v doprave,...

| VEDA NA DOSAH

Prečo nás potopy väčšinou zaskočia

Povodne na Slovensku v posledných rokoch nie sú neobvyklé. A keďže nám ničia obydlia aj majetok, sprevádza ich príchuť katastrofy....

| Galina Lišháková

VIDEO: Inovátor roka Ján Híveš o železanoch, silnej zbrani proti znečisteniu

Znečistenie životného prostredia je veľký problém. Laureát ocenenia Vedec roka SR 2019 Ján Híveš v prednáške z cyklu Vedecká cukráreň hovorí o zbrani,...

| VEDA NA DOSAH