Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch
Vedecka_cukraren_banner_november_2021.png

Novembrová Vedecká cukráreň: Antropocén a environmentálna filozofia

Koncept antropocénu vznikol síce v geológii a vo vedách o Zemi, avšak filozof Richard Sťahel priblíži jeho osobitný význam pre...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Plyny v našom tele: Ako sa „toxické“ látky starajú o naše srdce a cievy

Nestihli ste októbrovú prednášku fyziologičky Sone Čačányiovej vo Vedeckej cukrárni? Prinášame vám z nej videozáznam.

| VEDA NA DOSAH

Ako zastaviť poškodzovanie ekosystémov?

Rast celosvetovej populácie, rozvoj technológií a globalizácia spôsobili prudký vzostup negatívnych vplyvov človeka na život na Zemi.

| Marta Bartošovičová
Pozuvánka na vedeckú cukráreň - ilustrácia krvného riečišťa. Zdroj: CVTI SR

Októbrová Vedecká cukráreň: Plyny v našom tele: Ako sa „toxické“ látky starajú o naše srdce a cievy

Oxid dusnatý prispieva k smogu, sírovodík je zložkou odpadových vôd. V našom tele však môžu liečiť.

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Hlavolamy a fyzika: čo nám príroda dovolí vypočítať?

Kvantový fyzik Daniel Nagaj vo videoprednáške hovorí tiež o tom, prečo budú niektoré hlavolamy priťažké aj pre počítače, ktoré ešte...

| VEDA NA DOSAH