Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

VIDEO: Čo je keramika? Neznámy svet materiálov

Viete o tom, že z keramiky sa okrem riadov vyrábajú aj implantáty pre ľudské telo alebo tepelné štíty kozmických lodí?

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Prečo tigrom nechutia sladkosti?

Čuch a chuť zvykneme oproti zraku či sluchu podceňovať. Oba tieto zmysly však zohrávajú v našich životoch kľúčové úlohy. 

| VEDA NA DOSAH

Aprílová Vedecká cukráreň bude o tom, ako funguje čuch a chuť

COVID-19 mnohých ľudí pripravil o čuch a chuť. O tom, ako tieto zmysly fungujú, bude prednášať docent Ján Bakoš z...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Potrebujeme jadrovú energiu?

Ako svietiť, kúriť či používať elektroniku a pritom nezničiť planétu?

| VEDA NA DOSAH

Marcová Vedecká cukráreň: Potrebujeme jadrovú energiu?  

Spotreba energie neustále rastie. Ako uspokojiť dopyt a zároveň obmedziť či zastaviť klimatické zmeny? 

| VEDA NA DOSAH