Čo nejesť a nepiť v tehotenstve?


Čo nejesť a nepiť v tehotenstve?

Človek si veľa „vygúgli“, niečo počuje od kamarátky, niečo v čakárni u lekára... A už je na svete zaručená rada: Ak si tehotná, nemala by si jesť tatarák,  plesnivé syry, a ani piť nepasterizované mlieko... Čo však hovoria odborníci? Aké potraviny a nápoje sú pre plod škodlivé? A čo mu môžu spôsobiť?

Doc. MUDr. Alexandra Krištúfková, PhD. z I. gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB uvádza, že správna životospráva v tehotenstve je veľmi dôležitá pre tehotnú ženu aj pre správny vývoj plodu a následný život novorodenca.

Päť zložiek potravy

„Počas tehotnosti by mala byť strava pestrá a mala by obsahovať všetky dôležité zložky potravy: bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny aj vlákninu. Samozrejme, primerane rozložené do viacerých jedál, čiže radšej 5 – 6 menších porcií denne ako 3 veľké. Strava by mala byť z kvalitných plnohodnotných potravín a výdatná, čo znamená cca 2400 – 2800 kcal za deň. Redukčná diéta môže viesť k predčasnému pôrodu a nedoporučuje sa ani hyperkalorické stravovanie, ktore vedie k obezite, tehotenskej cukrovke, alebo k vysokému krvnému tlaku v tehotnosti.“

Celkový prírastok na váhe podľa hmotnosti na začiatku tehotnosti by mal byť:

Celkový prírastok na váhe podľa hmotnosti na začiatku tehotnosti by mal byť:

Vhodné tuky aj sacharidy

Odborníčka podotýka, že obsah bielkovín, ktoré sú dôležité pre tvorbu a rast všetkých tkanív, by mal byť všeobecne 80 – 100 g na deň, pričom polovicu z nich by mali predstavovať bielkoviny živočíšneho pôvodu. Energia z tukov je počas tehotnosti potrebná jednak pre vývoj orgánov plodu a tiež pre funkciu placenty. Denne ich treba prijať v množstve 60 – 80 g. „Mali by sa jesť najmä nenasýtené tuky, omega-3-mastné kyseliny, ktoré sú dôležité hlavne pre správny vývoj mozgu (obsahujú ich napríklad semiačka, orechy, losos, avokádo... - pozn.red.) Sacharidy sú  hlavným ,palivom´ pre aktivity organizmu. Rozdeľujeme ich na jednoduché a komplexné  Jednoduché sú príliš kalorické a rýchlo po nich vytrávi (nájdeme ich v bielom pečive, sladkostiach, sladených nápojoch...), preto ich teba prijímať s mierou a radšej ich uprednostniť v podobe zeleniny. Vhodnejšie sú komplexné sacharidy, čiže hlavne vláknina (tehotná žena  by mala počas dňa prijať cca 25 g vlákniny) a škrob (chleba, ryža, cestoviny, niektoré ovocie, zemiaky, kukurica), pretože organizmu trvá dlhšie, kým ich spracuje.“

Na alkohol zabudnite

V tehotnosti je nutné vyvarovať sa alkoholu. „Je to bunkový jed, ktorý prechádza placentou a tým pádom ovplyvňuje aj metabolizmus a vývoj plodu. Ak tehotná žena pije pravidelné a vysoké dávky alkoholu vedie to k tzv. fetálnemu alkoholickému syndrómu, ktorý sa prejavuje nízkym vzrastom plodu, dysfunkciou centrálneho nervového systému, čo môže zapríčiniť hyperaktivitu, poruchy správania, učenia, pozornosti, intelektu, či spomalenie psychomotorického vývoju. Deti s fetálnym alkoholickým syndrómom sa dajú rozpoznať podľa typických znakov: malej hlavičky (mikrocefália), tenkej hornej pery, nízkeho chrbta nosa, škúlenia, krátkozrakosti a poruchy rastu zubov,“ vysvetľuje doc. MUDr. Alexandra Krištúfková, PhD.

Kávu môžete, ale...

Podľa výskumov je menej ako 200 mg kofeínu počas dňa pre tehotné ženu bezpečná dávka. Pre lepšiu predstavu, podľa www.consumerreports.org kávová šálka s objemom 28 g obsahuje 63 mg kofeínu. „V malých dávkach káva zvyšuje tlak krvi mierne, ale pri vyšších dávkach môže vyvolať u tehotnej zvýšený krvný tlak," približuje odborníčka a pripomína, že kofeín sa nachádza nielen v káve, ale aj v čaji, kole a čokoláde.

Pozor na prázdne kalórie

Budúcim matkám sa tiež neodporúča jesť potraviny s tzv. prázdnymi kalóriami, bez výživovej hodnoty ako čipsy, či priemyselne spracované sladkosti. Je vhodné vyhnúť sa aj tepelne nespracovanému mäsu (steaky, tatarák), nepasterizovanému mlieku a výrobkom z neho, plesnivým syrom a sushi (so surovou rybou). Odporúča sa nejesť aj hot-dogy, lanšmít, paštéty a tepelne nespracované vajíčka. „Tepelne nespracované mäso, nepasterizované mlieko a výrobky z neho a plesnivé syry môžu zvyšovať riziko prenosu infekcií na plod. Ide najmä o toxoplazmózu, listeriózu, eventuálne brucelózu. Organizmus tehotnej je náchylnejší na vznik infekcie a v závislosti od toho, v ktorej etape tehotnosti k nej dôjde, vyplýva aj miera postihnutia plodu. Pri toxoplazmóze v I. trimestri môže dôjsť k ťažkému poškodeniu plodu až potratu, kým v III. trimestri môže byť nákaza asymptomatická. V závislosti od priebehu a závažnosti infekcie u novorodencov môžu byť zjavné poškodenie už pri pôrode, alebo sa pozorujú až neskôr na základe psychomotorickej retardácie, poruchy sluchu alebo chorioretinitídy (zápalu dúhovky a sietnice oka), kalcifikátov v mozgu a anémie (chudokrvnosti).“

Fajčením dieťaťu škodíte

Okrem alkoholu je pre plod vyslovene škodlivý aj nikotín. „Fajčenie znižuje prietok krvi pupočníkom a placentou, zvyšuje riziko, že plod bude vzhľadom na svoj vek malý, hrozí aj jeho úmrtie v maternici, či predčasné odlučovanie placenty. Novorodenci ťažkých fajčiarok majú zhoršený somatický a psychomotorický vývoj, no dôsledky sú závislé od množstva denne vyfajčených cigariet."

Podľa odborníkov z Ústavu experimentálnej farmakológie a toxikológie SAV v zásade platí, že organizmus je najcitlivejší v prvom trimestri a vtedy je veľká pravdepodobnosť, že nevhodné požitie liekov, alkoholu a návykových látok skončí ťažkými poškodeniami (orgány nie sú ešte založené a aj malá chyba môže viesť k chybnému vytvoreniu orgánu) až potratom. „V druhom až treťom trimestri je situácia o trošku lepšia (orgány sú už vyvinuté), ale zasa dozrievajú aj nepriaznivé okolnosti (chemické, fyzikálne, ale aj biologické), ktoré môžu mať vplyv na funkciu daného organizmu. Z požívatín jednoznačne treba vylúčiť alkohol, cigarety a návykové latky. Nadmerné pitie kávy tiež neprispieva k bezpečnému vývinu jedinca. Môže zvyšovať krvný tlak a tým pádom ohroziť zásobovanie plodu.“

Nepreháňajte to s doplnkami výživy

Adekvátna hladina vitamínov (C, B6, B10, B12 a D) je pre správny vývoj a rast plodu dôležitá, ale s doplnkami výživy, ktorými sa mamičky veľmi často ,dopujú´ to netreba preháňať. Ovocie a zelenina je často dostatočný zdroj prísunu vitamínov ak antioxidantov." Iné je, keď vám na začiatku lekár gravidity doporučí kyselinu listovú, ktorá je nevyhnutná pre správny vývoj plodu (zabraňuje vzniku rázštepu podnebia, rázštepu chrbtice, či vrodeným chybám srdca). V druhej polovici tehotnosti sú dôležité mikronutrienty – minerály a stopové prvky (najmä železo a kalcium), pretože plod ich v tom období spotrebúva viac. Lieky sú podľa odborníkov samostatná kapitola, no v závere pripomínajú slová Widukinda Lenza, nemeckého pediatra, ktorý ako prvý popísal klinické prejavy talidomidového syndrómu (talidomid bol v 50-tych rokoch minulého storočia dostupný ako liek na upokojenie a na spanie aj pre tehotné ženy a spôsoboval vážne deformácie plodu - napríklad deformácie horných končatín, očí, uší, tráviaceho systému, či poruchy srdca a obličiek - pozn. red.) „Každá tabletka, ktorú dostane žena na začiatku tehotenstva, predstavuje experiment v ľudskej teratológii (náuke o vrodených chybách orgánov alebo organizmov - pozn. red.), “ povedal Widukind Lenz.
Odborníci ešte poznamenávajú, že veľa sa hovorí o plastoch (ftaláty, bisfenoly, ...), ktoré by mohli narúšať správny vývin jedinca. Preto vraj platí, radšej pite vodu zo sklenej fľaše ako z plastovej.

 

Informácie poskytli: doc. MUDr. Alexandra Krištúfková, PhD., I. gynekologicko-pôrodnícka klinika LFUK a UNB a tiež odborníci z Ústavu experimentálnej farmakológie a toxikológie SAV

Spracovala: Slávka Cigáňová (Habrmanová), NCP VaT pri CVTI SR

Ilustračné foto: Pixabay.com 

Uverejnila: VČ, GC

 

Súvisiace:

Hore
Aurelium - centrum vedy
Quark_2020
Veda v Centre
Quark 25 rokov
Bratislavská vedecká cukráreň
kúpa časopisov jún 2016
TAG Slovenská veda
banner záhrady
Publikácie Veda v CENTRE
Zaujímavosti vo vede
Nobelovu cenu za fyziku v roku 2017 dostala trojica Rainer Weiss, Barry C. Barish a Kip Thorne.
Zistite viac