Všetky články

Umelá inteligencia predpovedá nebezpečenstvo genetických mutácií

Nástroj Google DeepMind hodnotí mutácie DNA a ich potenciál poškodenia organizmu.

| VEDA NA DOSAH

Jedinečné stromy na Slovensku: Dub letný v Lozorne pripomína sediaceho draka

Mohutný strom dostal pomenovanie pre svoj vzhľad, pripomína totiž bájneho tvora. Tohto draka sa však okoloidúci neboja.

| VEDA NA DOSAH

Technológie na princípe hĺbkového učenia urýchlia diagnostiku Alzheimerovej choroby

Včasná diagnostika a nové možnosti liečby dokážu spomaliť pokles kognitívnych funkcií u pacientov s Alzheimerovou chorobou.

| VEDA NA DOSAH

Inovatívny projekt Pre zdravie detí podporuje vzdelávanie rodičov a ich spoluprácu s pediatrami

Detských lekárov je čoraz menej a pacientov stále pribúda, čo je z dlhodobého hľadiska neudržateľné.

| VEDA NA DOSAH
Slováci Alex Kanderka a Jozef Jabczun z Katolíckej spojenej školy sv. Mikuláša v Prešove reprezentovali ako víťazi minuloročnej súťaže Festival vedy a techniky AMAVET 2022 a získali tretie miesto.

Slovenskí študenti opäť hviezdili na Európskej súťaži mladých vedcov

Alex Kanderka a Jozef Jabczun získali krásne tretie miesto.

| VEDA NA DOSAH

Genetici po prvý raz v histórii dekódovali RNA vyhynutého zvieraťa

Genetický materiál pochádza zo 130-ročných vzoriek vakovlka tasmánskeho, ktorého druh vymrel v roku 1936.

| VEDA NA DOSAH

Nová metóda umožňuje výskum génových mutácií spájaných s autizmom

Vedci identifikovali gény, ktoré môžu byť príčinou autizmu. Zistenia znamenajú prínos aj pre klinický výskum ochorenia.

| VEDA NA DOSAH

Ružové diamanty sa na povrch Zeme dostali pri rozpade superkontinentu, hovorí štúdia

Vedci identifikovali tri predpoklady výskytu ružových diamantov. Výsledky štúdie pomôžu pri hľadaní nových ložísk vzácnych drahokamov.

| VEDA NA DOSAH

Krásne fotografie vás prinútia pozrieť sa na nočnú oblohu novým pohľadom

Porotcovia 15. ročníka súťaže Astronomy Photographer vyberali z viac ako 4 000 snímok od 64 autorov.

| VEDA NA DOSAH

S jeseňou prichádza aj sezóna tekvíc. Poznáte ich zdravotné benefity?

Už v roku 4500 pred n. l. si na nej pochutnávali Indiáni, ktorí konzumovali nielen plody, ale aj listy a...

| Justína Mertušová