Všetky články

Vo Vietname sa v trhline hory rozprestiera najväčšia jaskyňa sveta Son Doong

Najväčšia jaskyňa sveta sa nachádza niekoľko desiatok metrov pod zemou a podľa odborníkov môže byť stará dva až päť miliónov...

| VEDA NA DOSAH

Online test dokáže pomocou umelej inteligencie určiť závažnosť Parkinsonovej choroby

Test na zistenie závažnosti Parkinsonovej choroby spočíva v 10 ťuknutiach prstami. Výsledky sú k dispozícii o niekoľko minút.

| VEDA NA DOSAH

V nedeľu pristane na Zemi v návratovej kapsule vzorka z asteroidu Bennu

Sonda OSIRIS-REx bude krátko po jej vypustení pokračovať pod novým názvom OSIRIS-APEX k ďalšiemu cieľu – asteroidu Apophis.

| VEDA NA DOSAH

Americkí chirurgovia dosiahli ďalší míľnik, prvá robotická transplantácia pečene dopadla na jednotku

Pacient, ktorý dostal nový orgán, stál do mesiaca na nohách a chodil. Krátko nato dokonca začal hrať golf a plávať.

| VEDA NA DOSAH

Zbohom protézam a vadám. Vďaka špeciálnemu lieku vám môžu narásť nové zuby

Klinické štúdie by mali začať už budúci rok. Liek by mohol byť schválený do roku 2030.

| VEDA NA DOSAH

Výskumníci zachytili papagáje, ktoré používajú paličky na udržanie rytmu

Kakadu čierny má výzor aj talent hodný rockovej hviezdy.

| Simona Schwarz

Do Aurelia zavíta svetoznámy astronóm a astrofotograf Zdeněk Bardon

V priestoroch zážitkového centra vedy si zaspomína na svoje zaujímavé cesty a pokrstí novú knižku.

| VEDA NA DOSAH

Dnes 18. septembra sa narodil J. B. Léon Foucault, fyzik, popularizátor vedy a vynálezca

Léon Foucault bol významnou osobnosťou vedy 19. storočia. V roku 1851 prostredníctvom Foucaultovho kyvadla demonštroval, že sa Zem točí.

| Zuzana Šulák Hergovitsová

Českí vedci opísali význam stoviek vrodených mutácií často postihnutého génu pri vzniku rakoviny prsníka

CHEK2 je v susednej republike tretí najbežnejšie postihnutý gén súvisiaci so stredným rizikom vzniku rakoviny prsníka.

| VEDA NA DOSAH

Superpotravina chren: vedci odhalili tajomstvo jeho liečivých účinkov

Vedci sekvenovaním genómu chrenu odhalili záhadu jeho charakteristickej štipľavej chuti a zdraviu prospešných účinkov.

| VEDA NA DOSAH