Všetky články

Stroj času – jantár

Výskumom prehistorického jantáru sa na bratislavskej Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave zaoberá tím paleobiológa Mgr. Petra Vršanského, PhD. Jeho študentovi,...

| VEDA NA DOSAH
zážitok zo ZCV Aurelium

Keď dáte vede a technike čas, ukážu sa vám v plnej kráse

Zážitkové centrum vedy Aurelium (ZCV Aurelium) je od jeho slávnostného otvorenia 7. novembra 2016 v plnej prevádzke. Odvtedy ho navštívilo približne...

| Martina Pitlová

Majstri sebaobrany

Tropické dažďové lesy sú ekosystémy s najbohatšou biodiverzitou. Ak má však hmyz v takomto prostredí prežiť, potrebuje účinné stratégie, chrániace ho...

| VEDA NA DOSAH

Slovenské lesy starnú, ich zdravotný stav sa zhoršuje

Výmera lesných pozemkov na Slovensku sa nepretržite zvyšuje, horšie sme na tom ale s vekom našich stromov a tiež ich zdravotným stavom....

| VEDA NA DOSAH

Naši vedci vrcholia s prácami v rámci expedície na ostrove Jamesa Rossa na Antarktíde

Výskum v oblasti ekofyziológie rastlín, botaniky, mikrobiológie, klimatológie, glaciológie, geomorfológie, hydrológie a geológiesa realizuje v rámci vedeckého programu expedície na...

| VEDA NA DOSAH

Slovenskí žiaci uspeli so svojimi robotmi v súťaži v maďarskom Debrecíne

Čo majú spoločné roboty s netopiermi? Vďaka vede a technike je možné týmto ohrozeným živočíšnym druhom pomáhať; stačí tím talentovaných žiakov...

| VEDA NA DOSAH

Kompozity spevnené vláknami

Pri výrobe aeromobilov, ale aj športových áut, lietadiel či helikoptér sa využívajú kompozity spevnené uhlíkovými vláknami. Sú totiž oveľa ľahšie...

| Monika Tináková
Jozef Murgaš pri práci

Jozef Murgaš – významný slovenský vynálezca

Jozef Murgaš ako prvý človek na svete uskutočnil bezdrôtový prenos ľudského hlasu, ktorý sa stal základom bezdrôtového prenosu a vysielania...

| VEDA NA DOSAH

Ktorý obalový materiál potravín je zo zdravotného hľadiska najvhodnejší?

Zvoliť vhodné obalové materiály je nevyhnutné v prípade ktorýchkoľvek potravín, no obzvlášť to platí pri osobách trpiacich ochorením celiakia. Obaly,...

| VEDA NA DOSAH

Fermentácia prináša nové možnosti v stravovaní celiatikov

Fermentácia je jedným z najstarších a najekonomickejších spôsobov výroby a konzervácie potravín. Najstaršie zmienky sa objavujú na Strednom východe a...

| VEDA NA DOSAH