Všetky články

Anton Janitor: Ríša húb si ma podmanila na celý život

Popredný odborník v oblasti fytopatológie a mykológie Ing. Anton Janitor, PhD. (1937), pochádza z Malej Idy, v okrese Košice. Absolvoval...

| Marta Bartošovičová

Na vesmírne programy sa bude viac využívať jadro

Na rôzne vesmírne misie či experimenty vrátane tých, ktoré realizuje NASA, sa doteraz využívali rádioizotopové tepelné generátory (RTG) Pu-238 ako...

| VEDA NA DOSAH

Zlatá éra lesa, ktorá sa už nikdy nevráti

Filmárom sa podarilo nakrútiť unikátny dokument Príbeh lesa s podtitulom Divoká príroda z prvej ruky. Nakrúcali ho 4 roky na...

| Monika Tináková

Máme pre vás tip kam za vedou: Vyberte sa na výstavu fotografií Antarktída 2017

Zaujímavé spojenie vzácnej historicko-kultúrnej pamiatky na našom území a ukážky z vedeckej expedície v ďalekej Antarktíde ponúka unikátna výstava fotografií. Ako...

| VEDA NA DOSAH
ilustračné foto

SAV sa otvára potrebám spoločnosti

Slovenská akadémia vied a Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave pripravila v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom projektový zámer na výskum možností dekontaminácie...

| Monika Tináková

Víťazi celoslovenskej súťaže JA Business Idea 2017

JA Business Idea je súťaž podnikateľských nápadov študentov, ktorú organizuje nezisková organizácia JA Slovensko v spolupráci so spoločnosťou ANASOFT. Podnikateľské nápady študentov...

| Marta Bartošovičová

Slina ako diagnostická tekutina

Pochádza z Trnavy a vyštudovala molekulárnu biológiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. Katarína Janšáková je doktorandkou posledného ročníka na Ústave molekulárnej biomedicíny...

| Monika Tináková

Šikovný nápad uľahčujúci sprostredkovanie študentských brigád

Trendealers. To je skupina, ktorá sprostredkúva študentské brigády ako napríklad fotenie alebo babysitting. Hlavnou myšlienkou projektu je pomôcť študentom vybudovať...

| VEDA NA DOSAH

Hodnotenie potravín sa začína na výskumnom stole

Potravinárstvo je oblasť, ktorá je v centre pozornosti každého z nás, pretože nepochybne platí staré známe, „Si tým, čo ješ“....

| Monika Tináková

Vymysleli ľahší a efektívnejší prírubový spoj

Pri používaní klasických prírubových spojov, slúžiacich na spájanie potrubia, je tesniaca sila zabezpečovaná pomocou skrutiek. Nevýhodou je prídavné ohybové namáhanie...

| VEDA NA DOSAH