Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

Video: K počiatkom vesmíru – cesta tam a späť

Kvarkovo-gluónová plazma je stav hmoty, ktorý existuje pri extrémne vysokých teplotách a/alebo tlakoch. Pozostáva z voľných kvarkov a gluónov. Podľa...

| VEDA NA DOSAH
Ing. Marcel Kvassay

Marcel Kvassay: Počítače ako cesta k novým poznatkom a zručnostiam

Ing. Marcel Kvassay je výskumným pracovníkom Ústavu informatiky Slovenskej akadémie vied a externým doktorandom Fakulty informatiky a informačných technológií STU v...

| Marta Bartošovičová

Video: Ľudská agresivita z pohľadu forenznej psychológie

Každý z nás sa už v živote stretol s nejakým prejavom agresívneho správania. Odborníci dokonca tvrdia, že agresivita ako jedna z ľudských vlastností...

| VEDA NA DOSAH

Video: Ako vznikajú liečivá

Každý z nás prichádza počas svojho života do styku s liekmi. Niekomu lieky pomáhajú proti bolesti, inému zmierňujú prejavy dlhotrvajúcich chronických ochorení,...

| VEDA NA DOSAH

Video: Voda nad zlato. Novodobá rozprávka alebo realita?

Voda. Berieme ju ako samozrejmosť, veď jej máme dostatok, stačí len otočiť vodovodným kohútikom. Voda tu bola, je a aj bude!...

| VEDA NA DOSAH