Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

Zrodenie vesmíru: Kvarkovo-gluónová plazma

RNDr. Ivan Králik, CSc. sa narodil v Rožňave a v osemdesiatych rokoch ukončil svoje akademické vzdelanie na Karlovej Univerzite v Prahe, na matematicko-fyzikálnej...

| VEDA NA DOSAH

Video: Objavy nových chemických prvkov

V prírode sa nachádza okolo 90 chemických prvkov, z ktorých mnohé ľudstvo pozná a využíva už od praveku. V dvadsiatom...

| VEDA NA DOSAH

Vynálezy, ktoré nám umožnili nahliadnuť do nanosveta

Témou aprílovej vedeckej cukrárne bude nanosvet a prostriedky, ktoré nám ho umožňujú skúmať a lepšie spoznávať. Prednášať bude Ing. Ján Šoltýs, PhD.,...

| VEDA NA DOSAH

Srdce netrápi len láska

Prednáška RNDr. Miroslava Barančíka, DrSc., riaditeľa Ústavu pre výskum srdca SAV o ochoreniach srdca sa síce konala 14. februára – na...

| VEDA NA DOSAH

Peter Szolcsányi – chémia v našom pohári

Alkoholické nápoje patria oddávna k najpoužívanejším „obveseľujúcim“ látkam, ktoré ľudstvo konzumuje. Podľa spoľahlivých archeologických nálezov vieme, že pivo, lepšie povedané nápoj...

| VEDA NA DOSAH