Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

Video: Alkohol, opica a molekuly – Silvestrovský špeciál

Kvasinky + cukor + voda = alkohol. Čo všetko sa skrýva za touto jednoduchou rovnicou? Neformálne a interaktívne rozprávanie o tom,...

| VEDA NA DOSAH

Video: Hliník – dobrý sluha, zlý pán

V súčasnosti sa hliník a jeho soli vyskytujú všade okolo nás. Hovorili sme o výskyte a využití tohto neesenciálneho prvku v rôznych priemyselných odvetviach,...

| VEDA NA DOSAH

Peter Szolcsányi: Chémia je úplne všetko

Rozhovor s doc. Ing. Petrom Szolcsányim, PhD., z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (FCHPT STU) v Bratislave....

| Marta Bartošovičová

Hliník a jeho všestranné použitie

Hliník (po lat. aluminium) je chemický prvok v Periodickej tabuľke prvkov, ktorý má značku Al. Patrí medzi kovy s nízkou...

| VEDA NA DOSAH

Lukáš Hrdlička: Hliník a jeho ióny sa stali neoddeliteľnou súčasťou nášho života

Ing. Lukáš Hrdlička je doktorandom na Oddelení environmentálneho inžinierstva, Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave....

| Marta Bartošovičová