Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

Peter Szolcsányi – chémia v našom pohári

Alkoholické nápoje patria oddávna k najpoužívanejším „obveseľujúcim“ látkam, ktoré ľudstvo konzumuje. Podľa spoľahlivých archeologických nálezov vieme, že pivo, lepšie povedané nápoj...

| VEDA NA DOSAH

Video: Srdce netrápi len láska

Ochorenia srdca a ciev sú najčastejšou príčinou smrti v Európe a sú tiež hlavnou príčinou invalidity a zníženej kvality života. Je preto nevyhnutné systematicky...

| VEDA NA DOSAH

Marcová vedecká cukráreň sa bude niesť v znamení objavov nových chemických prvkov

Mgr. Martin Venhart, PhD., ktorý je vedúcim Oddelenia jadrovej fyziky Fyzikálneho ústavu SAV sa vo svojej prednáške zameriava práve na...

| VEDA NA DOSAH

Video: Slovenský národný korpus – Je slovenčina mäkká a ľubozvučná?

Slovenský národný korpus je databázou veľkého množstva textov v slovenskom jazyku. Korpus nám pomôže odpovedať na otázky, ktoré najviac trápia dnešnú...

| VEDA NA DOSAH

Než srdce ochorie

RNDr. Miroslav Barančík, DrSc. je medzinárodne uznávaným odborníkom a riaditeľom Ústavu pre výskum srdca na Slovenskej akadémii vied. Okrem vedecko-výskumnej činnosti...

| VEDA NA DOSAH