Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

Drevo – naše prírodné bohatstvo

Drevo patrí k obnoviteľným prírodným materiálom. Potenciál dreva sa používa na výrobu rôznych materiálov či chemikálií. Výrobky bežnej spotreby vyrobené...

| Marta Bartošovičová

Výskum Slnka a jeho vplyv na našu planétu

Človek sa vždy zaujímal o veci a javy vo svojom blízkom aj vzdialenom okolí a snažil sa ich pochopiť a...

| Marta Bartošovičová

Video: Výskum Slnka a jeho vplyv na našu planétu

Prednáška bola o modernom výskume Slnka pozemskými veľkými slnečnými teleskopmi a špecializovanými kozmickými laboratóriami. Hosť predstavil najmodernejšie výsledky vo výskume...

| VEDA NA DOSAH

Doktorandka Andrea Škulcová skúma prírodné polyméry z rastlín

Ing. Andrea Škulcová (1990) sa narodila v Banskej Bystrici. Maturovala na osemročnom športovom gymnáziu. Na vysokú školu nastúpila do Bratislavy,...

| Marta Bartošovičová

Aleš Kučera: Pohľad na Slnko sa radikálne zmenil

Astrofyzik RNDr. Aleš Kučera, CSc. (1955), pochádza z Brna a vyrastal v Považskej Bystrici. Študoval astronómiu a astrofyziku na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave....

| Marta Bartošovičová