Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Októbrová Veda v CENTRE: Zdravý životný štýl – cesta za zdravou hmotnosťou

VEDA NA DOSAH

S docentkou Penesovou sa budeme rozprávať o správnej a vyváženej strave.

Banner k podujatiu Veda v CENTRE na tému Zdravý životný štýl – cesta za zdravou hmotnosťou. Prednášajúca: doc. MUDr. Adela Penesová, PhD. Zdroj: CVTI SR

Správna, vyvážená výživa je súčasťou procesu, ktorý nazývame zdravý životný štýl. Vhodná strava je jedným z kľúčových faktorov, ktorý spolu s fyzickou aktivitou môže udržať zdravie a znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení až o 70 percent a onkologických ochorení o 40 percent.

Ako môžeme docieliť to, aby sme si zdravie nielen udržali, ale ho aj podporili a zachovali si pri tom ideálnu telesnú hmotnosť? Ako sa dá úspešne schudnúť? Odpovede na tieto otázky sa dozvieme vo Vede v CENTRE vo štvrtok 26. októbra 2023 o 17.00 hod. v CVTI SR na Lamačskej ceste 8A v Bratislave. Našou hostkou bude doc. MUDr. Adela Penesová, PhD., z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Prednáška sa bude zároveň streamovať a záznam z nej bude neskôr dostupný na YouTube CVTI SR. Ak vás táto téma zaujala, otázky k nej posielajte do 25. októbra 2023 na e-mail ncpvat@cvtisr.sk.

Zdravý životný štýl

Zdravá výživa je dlhodobý štýl stravovania, ktorý preferuje pestré potraviny s vysokou nutričnou hodnotou. Zdraviu prospešná strava, založená najmä na potravinách rastlinného pôvodu, pozostáva zo zeleniny, z ovocia, zo strukovín, z orechov, celozrnných výrobkov, zo zdravých tukov a z omega-3 mastných kyselín. Rovnako dôležité je uprednostňovať čo najviac primárnych potravín a čo najmenej spracovaných. Medzi také zaraďujeme napríklad spracované mäso a mäsové výrobky, jedlá a nápoje s pridaným cukrom, tukom a soľou či sladené a alkoholické nápoje. Prevažne rastlinná strava dopestovaná lokálne je zároveň šetrná k životnému prostrediu a k našej planéte. Na prednáške sa dozvieme, prečo by v jedálničku nemala chýbať ani vláknina, hoci neobsahuje nijakú energiu ani nutrienty, a ako cez črevný mikrobióm ovplyvňuje funkciu imunity, metabolizmu i činnosť mozgu.

Doc. MUDr. Adela Penesová, PhD., pôsobí v oddelení klinického výskumu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Špecializuje sa najmä na výskum obezity a sklerózy multiplex. Dva a pol roka pracovala v National Institute of Health (NIH) v sekcii pre výskum obezity a diabetu (vo Phoenixe v Arizone, USA). Je autorkou alebo spoluautorkou viac ako 77 vedeckých publikácií s viac ako 700 citáciami, h index 16 (SCOPUS). Momentálne je zodpovednou riešiteľkou projektov so zameraním na výskum asociácie medzi črevným mikrobiómom, metabolickými poruchami u pacientov s chronickými ochoreniami a obezitou. Je odbornou garantkou slovenského nutričného softvéru Planeat (www.planeat.sk). Na Lekárskej fakulte Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave vyučuje patologickú fyziológiu a na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave klinickú výživu. Je prezidentkou Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu.

Čo je vedecká kaviareň?

Vedecké kaviarne pod názvom Veda v CENTRE organizuje pre širokú verejnosť pravidelne, každý posledný štvrtok v mesiaci o 17.00 hod., Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti (NCP VaT) pri Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) v Bratislave. Prvá kaviareň sa uskutočnila 21. mája 2008.

(JM)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky