Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

S malými múzejníkmi štartujeme 3. ročník obľúbeného letného projektu Ekomúzejníci v akcii

VEDA NA DOSAH

V Múzeu špeciálneho školstva v Levoči čaká 40 malých ekomúzejníkov desať dní zážitkov, interakcie, edukácie v prepojení s prírodou.

Ekomúzejníci v akcii. Zdroj: MŠVVM SR

Ekomúzejníci v akcii. Zdroj: MŠVVM SR

Interaktívne a moderné Múzeum špeciálneho školstva v Levoči, okrem stálej zážitkovej expozície, edukatívnych programov, populárneho cestovateľského Legendaria či geocachingu, už tretie leto prichádza s projektom pre malých, zvedavých múzejníkov.

„Nakoľko sme uspeli v programovej výzve za Zdravý a čistý kraj II., vyhlásenej Nadáciou VSE, tohtoročný 3. ročník nesie názov Ekomúzejníci v akcii. V obidvoch termínoch, od 15. – 19. júla a od 5. – 9. augusta múzeum navštívi spolu  40 malých múzejníkov. Deti vo veku od 6 do 11 rokov budú spoznávať nielen našu školskú históriu, unikátne exponáty či zamýšľať sa nad významom ľudských zmyslov, testovať si tie vlastné, ale spoločne vytvoríme zelenú oázu v átriu objektu, v ktorom múzeum sídli. Cieľom nášho 5-dňového stretávania sa je prepojenie histórie s prírodou, vdýchnutie života objektu zo 16. storočia, vytvorenie zelenej oázy pre návštevníkov múzea, ale aj okoloidúcich Levočanov či turistov. 40 malých múzejníkov bude spoznávať bylinky, skalničky, trvalky či iné zelené rastliny, okrasné či úžitkové, vysádzať, polievať dažďovou vodou, ale aj maľovať či zdobiť záhony,“ predstavuje tohtoročný projekt Štefánia Petreková, riaditeľka múzea.

Čmeliak opeľujúci levanduľu. Zdroj: iStockphoto.com

Čmeliak opeľujúci levanduľu. Zdroj: iStockphoto.com

Učenie v teréne

Pre deti už nebudú neznáme pojmy ako expozícia, exponát, zbierkový predmet či replika. Na základe vlastnej skúsenosti porozumejú lepšie úlohe múzea, tým, ktorí v múzeu pracujú, ale i tomu, aké činnosti múzejníci vykonávajú. Organizátori každý deň 5-dňového maratónu prepojili s výstižným headlinom, ktorý veľa napovedá. Pondelok – Komu sa nelení, tomu sa zelení, utorok – Je to pre nás hračka, streda –  Čisti, zbieraj, separuj, štvrtok – Sedí žaba na prameni, piatok – A okolo Levoči, tam še voda točí. Pestrý a bohatý program, prebiehajúci v interiéri múzea, ale aj jeho exteriéri či zaujímavých častiach mesta Levoča, je tematicky spätý s odbornou problematickou múzea a prírodou.

„Zväčša v popoludňajšom čase spoločne pripravíme a osadíme hmyzie domčeky, vyzdobíme zbernú nádobu na dažďovú vodu, naučíme sa čo je upcyklácia, vyzbierame odpadky od múzea po zberný dvor v Levoči, kde sa dozvieme čo a ako separovať, naše kroky povedú aj k Žabej ceste. Záver týždňa bude patriť pátracej hre, hľadaniu a pomenovaniu studničky v okolí Levoče, stretnutiu s majiteľom vodiaceho psíka či workshopu prvej pomoci,“ konkretizuje aspoň časť programu Petreková.

Zelené prostredie

Cieľom tohtoročného letného projektu Ekomúzejníci v akcii je vytvorenie multifunkčného, doposiaľ chýbajúceho priestoru pre návštevníkov múzea i náhodných okoloidúcich. Vytvorením zelenšieho prostredia v rámci centra mesta Levoča poukážeme na viacero funkcií novej, zelenej oázy. Prioritnou úlohou je eko funkcia – domov pre hmyz, drobné vtáctvo, včelstvo a zmiernenie lokálnej klímy vďaka využitiu dažďovej vody.

Druhou, nemenej dôležitou funkciou nového priestoru je možnosť využitia na oddych, neformálne a nevtieravé eko vzdelávanie s prvkami inklúzie. 3. ročník obľúbeného letného projektu Ekomúzejníci v akcii finančne podporila Nadácia VSE. Počas trvania letného projektu ostávajú jednotlivé vstupy na prehliadku múzea nezmenené, s výnimkou prvého vstupu o 9.00 hod., ktorý bude počas celého týždňa rezervovaný pre malých ekomúzejníkov.

Múzeum špeciálneho školstva v Levoči je opäť otvorené sedem dní v týždni vrátane sviatkov. Bližšie informácie o programovej ponuke, otváracích hodinách, vstupnom, ale aj ďalšie informácie nájdete na www.msslevoca.sk a sociálnych sieťach FacebookInstagram.

Rezervujte si svoj vstup na prehliadku nášho múzea buď telefonicky +421 918 625 285 alebo mailom mss.levoca@gmail.com.

Zdroj: TS MŠVVM SR, CVTI SR

(JM)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky