Všetky články

Festival vedeckých filmov 2016

Tretí ročník – tri dni – tri témy, rovná sa Slovenská veda na tretiu

Festival vedeckých filmov 2016 máme úspešne za sebou. Nadšenci vedy a vedecko-populárnych filmov si počas Festivalu vedeckých filmov, ktorý sa konal...

| Martina Pitlová
časopis QUARK – júl 2016

Čo nájdete v júlovom Quarku 2016

Hlavnou témou júlového Quarku je najdlhší železničný tunel na svete. V alpskom masíve Gotthard ho stavali 17 rokov a po slávnostnom otvorení...

| VEDA NA DOSAH

Vedecký tábor VEBOR – prírodné vedy naživo v prírode

Leto je časom, kedy si všetci školopovinní užívajú voľno, oddych a spoznávajú svet okolo seba ináč ako zo školských lavíc. Deti,...

| VEDA NA DOSAH

Ľudmila Pajdušáková – prvá slovenská astronómka

V júni 2016 uplynulo 100 rokov od narodenia prvej slovenskej astronómky a objaviteľky piatich komét RNDr. Ľudmily Pajdušákovej, CSc.

| VEDA NA DOSAH

Rozhovor s doc. Branislavom Peťkom, významným biológom a parazitológom (2. časť)

Vo vedeckej kaviarni pod názvom Veda v CENTRE, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 30. júna 2016 o 17.00 hod. v Centre...

| VEDA NA DOSAH

Rozhovor s doc. Branislavom Peťkom, významným biológom a parazitológom (1. časť)

Vo vedeckej kaviarni v Centre vedecko-technických informácií SR v Bratislave privítame vo štvrtok 30. júna 2016 o 17.00 hod. významného slovenského vedca...

| VEDA NA DOSAH

Prichádza robotická doba

First Lego League je najväčšia medzinárodná robotická súťaž pre mladých výskumníkov vo veku od 10 do 16 rokov. Deťom z...

| VEDA NA DOSAH

James Kakalios – vedec a komiksológ v jednom

Počas festivalu vedeckých filmov AFO 2016 (Academia film Olomouc) v českom Olomouci sa nám podarilo zastihnúť aj známeho profesora fyziky...

| Antónia Germanovová

„Architekti sietí“ opäť súťažili

V súčasnej dobe svet funguje na stále sa rozvíjajúcich informačných technológiách. Súčasťou tohto fungovania je aj neustále rozširovanie hlavných informačných kanálov,...

| VEDA NA DOSAH

Akrylamid v potravinách: treba sa báť?

Otázke akrylamidu v potravinách sa na Výskumnom ústave potravinárskom (NPPC VÚP) v Bratislave venuje skupina vedcov a výskumníkov už vyše 10 rokov. Prakticky...

| VEDA NA DOSAH