Všetky články
Ako uchovať potraviny aj počas Vianoc čerstvé?
Vianočné sviatky, keďže sú považované za čas hojnosti a prehýbajúcich sa stolov plných jedla, prinášajú so sebou aj otázky, ako...
Sladká vianočná pochutina pomáha aj v medicíne
Neodmysliteľným symbolom slovenských Vianoc je nesporne med. Pochutnávame si na tradičných medovníkoch, ktoré túto sladkú pochúťku nosia už vo svojom...
Zdraviu prospešné strukoviny aj na vianočnom stole
Strukoviny máme v jedálničku, dá sa povedať, po celý rok. Na Slovensku sa najčastejšie konzumuje hrach, fazuľa, šošovica a sója. V potravinárstve...
Kráľovna noci: Polárna žiara
Polárna žiara je svetelný jav, ktorý môžeme výnimočne pozorovať na nočnej oblohe – paradoxne – pri zvýšenej aktivite Slnka a...
Cesta kapra až na vianočný stôl
Tradičným pokrmom, ktorý prevláda na vianočných stoloch Slovákov, je nesporne kapor. Radi si ho vychutnáme s majonézovým šalátom alebo len...
Tradičné vianočné korenia
Vianoce bez tradičných vianočných korení si nevieme ani predstaviť. Dokážu vyčarovať typicky vianočnú atmosféru svojou podmanivou, výrazne aromatickou vôňou, niektoré...
Video: Strukoviny nielen na vianočnom stole
Vo vianočnom špeciáli Vedeckej kaviarne sme diskutovali o výhodách strukovín vzhľadom na naše zdravie. Hovorili sme aj o tom, či končiaci...
Vianoce chutia aj bez lepku
O tom, že práve v období sviatkov hojnosti musia ľudia postihnutí celiakiou viac premýšľať o tom, aký výrobok si kúpiť,...
Za vianočný stôl si sadajme zmierení
Vianoce sú všeobecne považované za sviatky pokoja a mieru, ale už „tradične" je s nimi predovšetkým v domácnostiach spojená zvýšená...
Vianočné stromčeky dorastajú aj osem až desať rokov
Na Záhorí sú v ponuke najmä borovice, vo zvyšku Slovenska je najväčší záujem o jedle, ako aj o smreky. Aj...