Všetky články

ilustračný obrázok

Ako uchovať potraviny aj počas Vianoc čerstvé?

Vianočné sviatky, keďže sú považované za čas hojnosti a prehýbajúcich sa stolov plných jedla, prinášajú so sebou aj otázky, ako...

| VEDA NA DOSAH

Sladká vianočná pochutina pomáha aj v medicíne

Neodmysliteľným symbolom slovenských Vianoc je nesporne med. Pochutnávame si na tradičných medovníkoch, ktoré túto sladkú pochúťku nosia už vo svojom...

| VEDA NA DOSAH
Veda v Centre o strukovinách

Zdraviu prospešné strukoviny aj na vianočnom stole

Strukoviny máme v jedálničku, dá sa povedať, po celý rok. Na Slovensku sa najčastejšie konzumuje hrach, fazuľa, šošovica a sója. V potravinárstve...

| Marta Bartošovičová

Kráľovna noci: Polárna žiara

Polárna žiara je svetelný jav, ktorý môžeme výnimočne pozorovať na nočnej oblohe – paradoxne – pri zvýšenej aktivite Slnka a...

| Ján Svoreň

Cesta kapra až na vianočný stôl

Tradičným pokrmom, ktorý prevláda na vianočných stoloch Slovákov, je nesporne kapor. Radi si ho vychutnáme s majonézovým šalátom alebo len...

| VEDA NA DOSAH

Tradičné vianočné korenia

Vianoce bez tradičných vianočných korení si nevieme ani predstaviť. Dokážu vyčarovať typicky vianočnú atmosféru svojou podmanivou, výrazne aromatickou vôňou, niektoré...

| VEDA NA DOSAH

Video: Strukoviny nielen na vianočnom stole

Vo vianočnom špeciáli Vedeckej kaviarne sme diskutovali o výhodách strukovín vzhľadom na naše zdravie. Hovorili sme aj o tom, či končiaci...

| VEDA NA DOSAH
Ing. Jozef Poprac, CSc., zo spoločnosti NOVALIM, s. r. o.

Vianoce chutia aj bez lepku

O tom, že práve v období sviatkov hojnosti musia ľudia postihnutí celiakiou viac premýšľať o tom, aký výrobok si kúpiť,...

| VEDA NA DOSAH

Za vianočný stôl si sadajme zmierení

Vianoce sú všeobecne považované za sviatky pokoja a mieru, ale už „tradične" je s nimi predovšetkým v domácnostiach spojená zvýšená...

| VEDA NA DOSAH

Vianočné stromčeky dorastajú aj osem až desať rokov

Na Záhorí sú v ponuke najmä borovice, vo zvyšku Slovenska je najväčší záujem o jedle, ako aj o smreky. Aj...

| VEDA NA DOSAH