Všetky články

časopis QUARK – január 2017

Čo nájdete v januárovom Quarku 2017

Hlavnou témou prvého čísla Quarku v novom roku sú trpaslíky. Trpaslíky sú jednou z najrozšírenejších tried hviezd a naša prvá...

| VEDA NA DOSAH

EÚ by mala prežiť, ale musí sa reformovať

Prvého januára 2017 uplynie 8 rokov, odkedy Slovensko prijalo jednotnú európsku menu – euro. O aktuálnej ekonomickej situácii na úrovni...

| VEDA NA DOSAH

Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity SOSA pripravuje raketu na vynášanie zariadení do vesmíru

Projekt slovenského suborbitálneho prostriedku nazvaného Ardea je zameraný na vývoj a skonštruovanie rakety  pre dopravu malého užitočného zaťaženia do výšky...

| VEDA NA DOSAH

Najsilnejším a súčasne aj najslabším článkom obrany počítačových systémov sú ľudia

O informačnej bezpečnosti, formách počítačovej kriminality, ale aj o možnostiach, ako odvrátiť útoky hackerov sme sa porozprávali s doc. RNDr....

| VEDA NA DOSAH

Subetniká na Slovensku – Vianoce olašských Rómov

Olašskí Rómovia sa svojimi zvykmi i celkovým spôsobom života odlišujú od  „bežných" Rómov,  a to i počas vianočných sviatkov a...

| VEDA NA DOSAH
ilustračný obrázok

Ako uchovať potraviny aj počas Vianoc čerstvé?

Vianočné sviatky, keďže sú považované za čas hojnosti a prehýbajúcich sa stolov plných jedla, prinášajú so sebou aj otázky, ako...

| VEDA NA DOSAH

Sladká vianočná pochutina pomáha aj v medicíne

Neodmysliteľným symbolom slovenských Vianoc je nesporne med. Pochutnávame si na tradičných medovníkoch, ktoré túto sladkú pochúťku nosia už vo svojom...

| VEDA NA DOSAH
Veda v Centre o strukovinách

Zdraviu prospešné strukoviny aj na vianočnom stole

Strukoviny máme v jedálničku, dá sa povedať, po celý rok. Na Slovensku sa najčastejšie konzumuje hrach, fazuľa, šošovica a sója. V potravinárstve...

| Marta Bartošovičová

Kráľovna noci: Polárna žiara

Polárna žiara je svetelný jav, ktorý môžeme výnimočne pozorovať na nočnej oblohe – paradoxne – pri zvýšenej aktivite Slnka a...

| Ján Svoreň

Cesta kapra až na vianočný stôl

Tradičným pokrmom, ktorý prevláda na vianočných stoloch Slovákov, je nesporne kapor. Radi si ho vychutnáme s majonézovým šalátom alebo len...

| VEDA NA DOSAH