Vyhľadať v... Zrušiť filter

Hľadať

Na hľadaný výraz "tothova" bolo nájdených 25 výsledkov

Filter
Zobrazované záznamy 1 – 10 z 25.

Ocenenie Vedec roka SR 2018 v kategórii Mladý vedecký pracovník získal Matej Baláž

14. máj. 2019 • Chemické vedy

RNDr. Matej Baláž, PhD., poukazuje v rámci svojej práce na rôznorodú využiteľnosť mechanochémie (ide o environmentálne prijateľný prístup využívajúci prostriedky vysoko energetického mletia). Počas doktorandského štúdia sa venoval mechanochemickému spracovaniu odpadu na báze vaječnej škrupinky, ktorý patrí medzi najrozšírenejšie prírodné odpady. Tento sa Čítať ďalej

Psychologička Mária Tóthová Šimčáková: Pri každej závislosti treba dať šancu odbornej pomoci

31. dec. 2018 • Psychologické vedy

Mgr. Mária Tóthová Šimčáková je úspešnou detskou psychologičkou, ktorá sa práci s deťmi, rodinami i školami venuje už 27 rokov. Je členkou Rady pre reklamu ako odborník na problematiku reklamy so zameraním na deti. Lektoruje a je autorkou mnohých programov pre deti a mládež, vedie internetové poradne. Je odbornou garantkou programu na ochranu detí deti-na-nete-sk a Čítať ďalej

Bratislavská vedecká cukráreň, 2018 (september – december)

Čo je Vedecká cukráreň?

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT pri CVTI SR oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike. Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti.

Autor fotografií: Ján Laštinec, NCP VaT pri CVTI SR
Čítať ďalej

Závislosti v našom živote: Internet, sociálne siete a kyberšikana

06. dec. 2018 • Psychologické vedy

Internet je v živote detí odmalička, obsah sa však vekom mení. Internet je tu pre deti generácie Z, ako video pre deti generácie Y, televízor pre generáciu X či rozhlas a platne pre generáciu predtým. Obsah, ktorý na ňom milujú záleží od veku – menšie sú na hrách a rozprávkach, väčšie na chate a Čítať ďalej

6
November
06. nov. 2018 09.00 hod.

Bratislavská vedecká cukráreň: Závislosti v našom živote: Internet, sociálne siete a kyberšikana (2018-11)

Filozofické vedy, etika a teologické vedy

TVT 2018: Slávnostné otvorenie

05. nov. 2018 • Iný

Prvý novembrový týždeň patrí už tradične Týždňu vedy a techniky na Slovensku. Slávnostné otvorenie Týždňa vedy a techniky na Slovensku je jeho úvodným podujatím. Jeho hlavnou úlohou je informovať verejnosť o aktivitách realizovaných počas celého týždňa vedy. V pondelok, 5. novembra 2018 bol slávnostne otvorený pätnásty ročník Týždňa vedy a techniky na Čítať ďalej

Pätnásty ročník Týždňa vedy a techniky na Slovensku sa nezadržateľne blíži

29. okt. 2018 • Iný

V tradičnom jesennom termíne sa o chvíľu stretneme na ďalšom ročníku veľmi zaujímavého a úspešného podujatia Týždeň vedy a techniky 2018 v rámci ktorého je prezentovaná širokej verejnosti veda a technika v jej pozitívnom svetle. Tohtoročná Vedecká jeseň už tradične vyvrcholí Týždňom vedy a techniky na Slovensku 2018, ktorého pätnásty ročník sa Čítať ďalej

Letná škola Viva La Science bola o experimentálnej bakteriológii, ale aj embryotechnológiách či biomedicíne

30. sep. 2018 • Biologické vedy

Posledný týždeň Letnej školy Viva La Science bol nabitý naozaj hodnotnými prednáškami či prezentáciami v podaní slovenskej vedeckej kapacity. Prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD. predstavila prácu v Laboratóriu experimentálnej bakteriológie. „Vyhodnocujeme vzorky potravín so zameraním na rôzne skupiny baktérií, ale aj kvasiniek a mikroskopických vláknitých húb. Čítať ďalej

Čo všetko sa dá zistiť zo slín?

05. feb. 2018 • Biologické vedy

Slina predstavuje alternatívnu diagnostickú tekutinu. Má komplexné zloženie, keďže mnohé látky, ktoré sa nachádzajú v krvi, prechádzajú aj do slín. Hľadaním nových markerov rôznych ochorení v slinách (najmä pokiaľ ide o obličkové ochorenia a ochorenia ústnej dutiny) sa zaoberá molekulárna biologička RNDr. Ľubomíra Tóthová, PhD., vedeckovýskumná pracovníčka Čítať ďalej

Bratislavská vedecká cukráreň, 2017

Čo je Vedecká cukráreň?

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT pri CVTI SR oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike. Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti.

Autori fotografií: Ján Laštinec a Ján Michálik, NCP VaT pri CVTI SR
Čítať ďalej