Najnovšia štúdia naznačuje, že k zníženiu rizika náhlej zástavy srdca môže okrem šampanského prispieť aj udržiavanie pozitívnej nálady a konzumácia väčšieho množstva ovocia.

Šampanské a biele víno môžu pomôcť pri znížení rizika zástavy srdca. Zdroj: iStock.com/EyeEm Mobile GmbH
Pitie šampanského, konzumácia väčšieho množstva ovocia, udržiavanie štíhlej postavy a pozitívny pohľad na život môžu pomôcť znížiť riziko náhlej zástavy srdca, vyplýva z najnovšej štúdie vedcov publikovanej v databáze Science Direct.
Na náhlu zástavu srdca každoročne zomierajú milióny ľudí po celom svete. Srdce jednoducho prestane pumpovať krv do celého tela. Príčinou je nebezpečný abnormálny srdcový rytmus, keď srdce nepracuje správne. Bez okamžitej resuscitácie pacienti zomierajú.
V najnovšej štúdii sa vedci pozreli na 56 neklinických rizikových faktorov spojených s náhlou zástavou srdca, ktoré zahŕňali životný štýl, pohyb, psychosociálne faktory, sociálno-ekonomický status a miestne prostredie. Zistili presvedčivé dôkazy o tom, že ich odstránenie by mohlo zabrániť narastaniu prípadov tohto ochorenia.
Najväčšou prevenciou je zmena životného štýlu
Výskumníci zistili, že najmä konzumácia väčšieho množstva šampanského a bieleho vína, zvýšený príjem ovocia spolu s udržiavaním pozitívnej nálady, reguláciou hmotnosti, kontrolou krvného tlaku sú dôležitými faktormi, ktoré zohrávajú úlohu pri znížení rizika zástavy srdca. Približne 40 až 63 percentám prípadov náhlej zástavy srdca by sa dalo predísť, ak by sme zohľadnili všetkých 56 rizikových faktorov.
„Podľa našich vedomostí ide o prvú štúdiu, ktorá komplexne skúmala súvislosti medzi neklinickými modifikovateľnými rizikovými faktormi a výskytom náhlej zástavy srdca. Prekvapil nás veľký podiel. Teda 40 až 63 percentám prípadov náhlej zástavy srdca by sme dokázali zabrániť, ak by si pacienti kontrolovali spomenuté faktory,“ uviedol spoluautor štúdie Žen-ťie Čchen z Univerzity Fu-tchan v Šanghaji.
Odborníci skúmali viac ako 500 000 ľudí s použitím údajov z britskej biobanky. Z týchto sledovaných osôb 3 147 osôb utrpelo náhlu zástavu srdca počas typického obdobia sledovania 14 rokov. „Všetky predchádzajúce štúdie skúmajúce rizikové faktory náhlej zástavy srdca boli založené na hypotézach a zameriavali sa na obmedzený počet kandidátskych expozičných faktorov, ktoré boli založené na predchádzajúcich poznatkoch alebo teoretických rámcoch,“ tvrdí vedúca výskumníčka štúdie, Chuej-chuan Luo, tiež z Univerzity Fu-tchan.
„Vykonali sme celoplošnú asociačnú štúdiu, ktorá skúma vzťah medzi širokou škálou environmentálnych expozícií a zdravotnými následkami s použitím údajov z britskej biobanky, po ktorej nasledovala mendelovská randomizácia na posúdenie kauzálnych vzťahov. Prišli sme na významné súvislosti medzi rôznymi modifikovateľnými faktormi a náhlou zástavou srdca, pričom najväčší vplyv na prevenciu prípadov mala zmena životného štýlu,“ dodala Chuej-chuan Luo.
Takmer polovici prípadov ochorenia vieme predísť
Podľa štúdie sme dokázali z 56 rizikových faktorov predísť 40 percentám prípadov náhlej zástavy srdca, ak by pacienti nasledovali vyššie spomenuté odporúčania odborníkov. Toto číslo by ešte stúplo na 63 percent, ak by sme dokázali odstrániť najhoršie dve tretiny rizikových faktorov.
Jedným z najzaujímavejších zistení tejto štúdie je kardioprotektívny účinok spojený s konzumáciou šampanského a bieleho vína, ktorý spochybňuje dlhodobé predpoklady o špecifickosti kardioprotektívnych vlastností červeného vína.
„Výskum základných mechanizmov zostáva nejasný, ale tieto zistenia posilňujú myšlienku, že prínos miernej konzumácie alkoholu môže byť komplexnejší, než sa doteraz predpokladalo,“ dodala Chuej-chuan Luo.
Podľa britskej charitatívnej organizácie British Heart Foundation môže zmena životného štýlu znížiť riziko výskytu zástavy srdca. Ide najmä o obmedzenie alkoholu, fajčenia, konzumáciu zdravej stravy či dostatočnú fyzickú aktivitu.
Ochorenie však ovplyvňuje kombinácia genetických predispozícií, základných kardiovaskulárnych ochorení, spúšťačov z prostredia a faktorov životného štýlu.
Zdroje: The Guardian, Science Direct
(RR)