Iné / celý svet

Kométa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS – priamy prenos

Aktuálna snímka kométy zhotovená ráno 24. 9. 2024 pomocou ďalekohľadu FRAM na Observatóriu Pierra Augera v Argentíne. Farebná snímka vznikla zložením troch snímok zhotovených tromi rôznymi farebnými filtrami.

Snímka kométy zhotovená ráno 24. 9. 2024 pomocou ďalekohľadu FRAM na Observatóriu Pierra Augera v Argentíne. Farebná snímka vznikla zložením troch snímok zhotovených tromi rôznymi farebnými filtrami. Zdroj: AV ČR. Foto: Martin Mašek, Fyzikálny ústav AV ČR

Vďaka The Virtual Telescope Project budete môcť v reálnom čase sledovať kométu C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS.

Kedy sa prenos začne

Online prenos začne 9. októbra 2024 o 18:30.

Kde prenos uvidím

https://www.virtualtelescope.eu/webtv/

O kométe C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS

Podľa predpovedanej jasnosti vrátane zahrnutia efektu dopredného rozptylu budú môcť ľudia pozorovať kométu v dvoch obdobiach. Počas prvých 7 októbrových dní bude C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) len nízko nad obzorom pred východom Slnka. Približne o 6.30 hod. SELČ sa bude nachádzať v podobnej polohe a jasnosti, za akých možno pozorovať planétu Merkúr.

Postupne by mala zjasňovať z 2 mag 1. októbra až na -1 mag 7. októbra. Za takýchto podmienok pomôže pri pozorovaní kométy dobrý výhľad na východný obzor, čistý obzor bez hmly a vzdialenej oblačnosti. Vyššia nadmorská výška je výhodou. Deviateho októbra dosiahne maximálnu jasnosť, približne ako planéta Venuša. V tom čase sa však už bude nachádzať len niekoľko stupňov od Slnka a nebude pozorovateľná.

Jasnosť kométy bude klesať, viditeľnosť chvosta by sa však mohla zlepšovať. Obdobie hlavnej viditeľnosti bude trvať zhruba do 20. októbra, potom sa dostane z dosahu viditeľného voľným okom.

Viac info

https://www.virtualtelescope.eu/2024/09/23/comet-c-2023-a3-tsuchinshan-atlas-first-online-observation-9-oct-2024/