Niektoré živiny a diétne stratégie môžu zvýšiť hladinu hormónu GLP-1, ktorý vyvoláva pocit sýtosti podobne ako populárny Ozempic.

Potraviny dokážu zvýšiť hladinu GLP-1 prirodzeným spôsobom. Ilustračný obrázok. iStock.com/Rimma_Bondarenko
Lieky na chudnutie, ako sú Ozempic a Wegovy, sú v súčasnosti mimoriadne populárne, a to nielen v radoch známych osobností. V princípe ide o dva rôzne názvy pre to isté liečivo obsahujúce látku semaglutid. Ozempic je názov lieku, ktorý sa predpisuje ľuďom s cukrovkou 2. typu a americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) ho schválil pre diabetikov v roku 2017. Wegovy bol schválený pre ľudí s obezitou alebo nadváhou a ďalšími zdravotnými problémami v roku 2021.
V súčasnosti vyhľadávaný Ozempic obsahuje spomínané liečivo semaglutid. Telu pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, keď je príliš vysoká. Môže mať tiež ďalšie pozitívne účinky: môže predchádzať ochoreniu srdca, vo vedeckých kruhoch sa mu pripisuje aj pozitívny vplyv na mozog a skúmajú sa jeho potenciálne preventívne účinky na vznik Alzheimerovej choroby a iných neurodegeneratívnych ochorení mozgu.
Výsledky rozsiahlej medzinárodnej klinickej štúdie poukázali i na potenciál semaglutidu zvrátiť poškodenie pečene spôsobené ochorením MASH (steatohepatitída spojená s metabolickou dysfunkciou). Pri tomto ochorení sa v pečeni hromadí tuk, ktorý vedie k zápalu a postupne k zjazveniu (fibróze). Ak sa nelieči, môže vyústiť do cirhózy alebo dokonca až k zlyhaniu pečene, čo často vyžaduje transplantáciu.
Negatívne vedľajšie účinky Ozempicu
Ako každý liek, tak ani Ozempic nie je bez vedľajších účinkov vrátane zvýšenej pravdepodobnosti vzniku artritídy a ďalších závažných ochorení, ako je zápal pankreasu. Okrem toho užívanie lieku spôsobuje nevoľnosť, nadúvanie či vracanie. Navyše sa po ukončení liečby môže dostaviť jojo efekt.
Dietológovia a lekári preto varujú pred jeho užívaním ľudí, ktorí nie sú obézni a potrebujú alebo chcú schudnúť len pár kíl.
Užívatelia Ozempicu, ktorí vďaka lieku „zhodia“ pár kíl, majú navyše často nezdravý vzhľad. Jedným z nežiaducich účinkov je aj takzvaný Ozempic face, keďže sa úbytok hmotnosti negatívne odzrkadlí najmä v tvári. V dôsledku rýchlej straty hmotnosti dochádza k ochabnutiu a zostarnutiu pokožky tváre.
Aj strava môže mať podobný efekt ako Ozempic
Hoci sa Ozempic v súčasnosti považuje za akýsi zázračný prostriedok na chudnutie, prieskumy ukazujú, že väčšina ľudí dáva stále prednosť tradičným metódam redukcie hmotnosti, pre ktoré sú kľúčové zmena jedálneho lístka a dostatok pohybu.
Pre tých, ktorí sa snažia schudnúť prirodzenou cestou, máme dobrú správu. Ako informuje The Conversation, výskumy ukazujú, že určité potraviny a stravovacie stratégie majú na ľudský organizmus podobný efekt ako semaglutid.
Zvýšený príjem vlákniny a mononenasýtených mastných kyselín (obsiahnutých v olivovom oleji či avokáde) rovnako ako čas, poradie a rýchlosť konzumácie jedla či dokonca aj prežúvanie môžu prirodzene stimulovať produkciu hormónu GLP-1 zodpovedného za účinky semaglutidových liekov.
Strategický prístup k chudnutiu vs. počítanie kalórií
Strategický prístup k chudnutiu založený na najnovších vedeckých výskumoch je efektívnejší než počítanie kalórií. Profituje totiž z rovnakých biologických mechanizmov, ktoré stoja za úspechom populárnych liekov na chudnutie ako Ozempic a Wegovy.
Semaglutidové lieky fungujú tak, že zvyšujú hladinu hormónu zvaného GLP-1 (glukagónový peptid 1), ktorý dáva telu signál sýtosti, spomaľuje trávenie a predlžuje pocit plnosti. Tieto lieky súčasne znižujú hladinu enzýmu nazývaného DPP-4 (dipeptidyl-peptidáza 4), ktorý inaktivuje GLP-1.
V dôsledku toho môže hormón GLP-1, ktorý prirodzene prežije len niekoľko minút, pôsobiť aj celý týždeň. Vyvoláva pocit sýtosti, ako keby sme sa práve najedli, ktorý vedie k zníženiu chuti do jedla a tým k úbytku hmotnosti.
Lieky ako Ozempic sú v tomto smere veľmi efektívne, existuje však spôsob, ako hladinu GLP-1 do istej miery zvýšiť aj prirodzeným spôsobom.
Čo jeme
Vláknina, ktorá sa nachádza najmä vo fazuli, v zelenine, celozrnných obilninách, orieškoch a semenách, je v tomto ohľade najúčinnejšia a dokáže výrazne zvýšiť GLP-1. Baktérie rozkladajú vlákninu v hrubom čreve, pričom vznikajú mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré stimulujú produkciu GLP-1.
Toto môže vysvetľovať, prečo je vláknina jedným z najsilnejších prediktorov chudnutia. Vedci sa domnievajú, že podporuje chudnutie dokonca aj vtedy, ak sa nezníži príjem kalórií.

Frekvencia konzumácie ovocia a zeleniny a rozmanitosť konzumovaných rastlín majú vplyv na množstvo baktérií v ľudskom čreve. Ilustračný obrázok. Zdroj: iStockphoto.com
Mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré nájdeme v olivovom oleji a avokáde, sú ďalšími potravinami zvyšujúcimi hladinu GLP-1. Jedna štúdia ukázala, že hladina GLP-1 bola vyššia po konzumácii chleba a olivového oleja v porovnaní s chlebom potretým maslom. Pozoruhodné pritom je, že chlieb konzumovaný s akýmkoľvek druhom tuku (či už s maslom, alebo dokonca so syrom) zvyšuje hladinu GLP-1 v porovnaní s tým, keby sme zjedli len samotný chlieb.
Ďalšia štúdia ukázala, že avokádo s pečivom na raňajky zvyšuje GLP-1 viac ako pečivo bez avokáda. Orechy s vysokým obsahom vlákniny a mononenasýtených kyselín, napríklad pistácie, tiež preukázateľne zvyšujú hladinu GLP-1.
Ako jeme
Konkrétne potraviny a živiny sú však len jedným faktorom stravovania, ktorým dokážeme ovplyvniť hladinu GLP-1 v krvi. Hormón GLP-1 je dobrým príkladom toho, že svoju úlohu nezohráva len to, čo jeme, ale aj to, ako jeme.
Štúdie ukazujú, že poradie, v akom jednotlivé potraviny konzumujeme, môže mať dosah na hladinu GLP-1. Konzumácia bielkovín, ako sú ryby alebo mäso, pred sacharidmi, ako je napríklad ryža, zvyšuje hladinu GLP-1 v porovnaní s tým, keď si dáme sacharidy pred bielkovinami. Konzumácia zeleniny pred sacharidmi má podobný efekt a zvyšuje GLP-1.
Záleží aj na tom, kedy počas dňa jedlo prijímame, pretože rovnako ako všetky hormóny, tak i vylučovanie GLP-1 sa riadi cirkadiánnym rytmom. Jedlo konzumované o ôsmej ráno stimuluje uvoľňovanie GLP-1 viac, ako keď si rovnaké jedlo dáme o piatej popoludní. Aj výsledky štúdií hovoria v prospech príslovia Raňajky zjedz sám, obed ponúkni priateľovi a večeru daj nepriateľovi. Ako efektívnejší sa pri chudnutí ukazuje stravovací model založený na výdatných raňajkách a striedmej večeri.

Začnite deň chutnými a zdravými raňajkami. Ilustračný obrázok. Zdroj: iStock/monticelllo
Takisto rýchlosť, akou jeme, môže mať vplyv na hladinu GLP-1. Bolo preukázané, že konzumácia zmrzliny počas 30 minút produkuje výrazne vyššiu hladinu GLP-1 v porovnaní so zmrzlinou, ktorú zjeme v priebehu 5 minút. Štúdie, ktoré sledujú hladinu cukru v krvi, však naznačujú, že rýchlosť, akou jeme, je zanedbateľná, ak si dáme ako prvé jedlo zeleninu.
Svoju úlohu zohráva dokonca aj prežúvanie. Jedna štúdia poukázala na to, že konzumácia strúhanej kapusty zvýšila GLP-1 viac ako pitie kapustovej šťavy.
Menej účinný spôsob ako lieky, zato zdravší
Niektoré potraviny a stravovacie stratégie teda môžu prirodzene zvýšiť hladinu GLP-1, maximálna dosiahnutá hladina GLP-1 však bude vždy nižšia ako pri užívaní semaglutidových liekov. Štúdia týkajúca sa stredomorskej stravy a jej efektu na zvýšenie hladiny GLP-1 ukázala najvyššiu dosiahnutú hladinu GLP-1, a to približne 59 pikogramov na mililiter krvného séra. Produktová monografia pre Ozempic uvádza, že najnižšia dávka produkuje hladinu GLP-1 65 nanogramov na mililiter (jeden nanogram = 1000 pikogramov). Lieky teda zvyšujú GLP-1 viac než tisíckrát oproti strave.
Aj napriek tomu, ak zoberieme do úvahy dlhodobé riziko ochorení, ako je infarkt, stredomorská strava znižuje riziko srdcových príhod o 30 percent, čo prekonáva semaglutidové lieky, ktoré znižujú uvedené riziko o 20 percent. Chudnutie s liekmi bude teda vždy rýchlejšie, pre celkové zdravie je však prínosnejší zdravý životný štýl.
Tým, ktorí sa snažia schudnúť bez liekov, môžu pomôcť nasledujúce odporúčania:
- Jedzte raňajky.
- Raňajky povýšte na hlavné jedlo dňa.
- Pridajte vlákninu ku každému jedlu, ktoré jete.
- Zaraďte do jedálneho lístka olivový olej.
- Uvedomte si, v akom poradí konzumujete potraviny. Konzumujte bielkoviny a zeleninu pred sacharidmi.
- Malý hlad zažeňte orechmi.
- Jedlo dobre požujte.
- Jedzte pomaly.
Zvyšovanie hladiny GLP-1 prostredníctvom stravy nie je také efektívne ako lieky. Ide však o prirodzený spôsob chudnutia bez liekov a prechod na zdravý životný štýl, ktorý má z dlhodobého hľadiska významný dosah na zdravie.
Zdroj: The Conversation, medicalnewstoday.com, UCHealth, VND
(zh)