V novom podcaste s doktorkou Adelou Penesovou sme sa rozprávali o vplyve stravy na naše zdravie.
Mnoho ľudí má dnes zlé stravovacie návyky, čo sa následne odráža na ich zdraví. Stúpa počet ľudí s obezitou, s cukrovkou, so srdcovocievnymi ochoreniami či so slabou imunitou. Spomínané zdravotné problémy do významnej miery spôsobuje a ovplyvňuje to, čo jeme.
Už Hippokrates povedal: „Jedlo nech je vaším liekom a liek nech je vaším jedlom.“ Vedeli ste, že všetky potraviny, ktoré majú protinádorový účinok, sú rastlinného pôvodu?
Monotónna strava a nedostatok vitamínov môže vyradiť z funkcie dôležité orgány, ako je napríklad zrak. Mali by sme preto zvážiť, čo telu dávame, premôcť svoju lenivosť a skúsiť nové recepty.
MUDr. Adela Penesová, PhD. pôsobí v Biomedicínskom centre Slovenskej akadémie vied (SAV). Je hlavnou riešiteľkou medzinárodných, národných ako aj európskych projektov/alebo projektov EÚ so zameraním na výskum obezity, diabetu, hypertenzie a sklerózy multiplex. Je tiež jednou zo zakladajúcich členov a prezidentkou Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu. Na Lekárskej fakulte Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave prednáša patologickú fyziológiu.
Všetky podcasty sú dostupné na stránke vedanadosah.sk, na YouTube CVTI SR a cez aplikácie na streamovanie hudby Spotify, Apple Podcasts a ďalšie.