Všetky články

Vedci našli spôsob, ako zúročiť pivovarský odpad. Poslúži na výrobu obalov potravín

Pivovarské mláto môže poslúžiť na výrobu ľahkého pórovitého materiálu s vynikajúcimi tepelnoizolačnými vlastnosťami.

| VEDA NA DOSAH

Vedcom sa podarilo ovládnuť chemické reakcie na úrovni jedinej molekuly pomocou svetla

Na procese, ktorý otvára novú kapitolu výskumu v oblasti fotochémie, sa podieľala aj Akadémia vied Českej republiky.

| VEDA NA DOSAH

Vtáčie vajce je takmer sterilné. Baktérie ho kolonizujú až po vyliahnutí

Štúdia českých vedcov ukázala, že baktérie vtákov sa prenášajú z matky na potomkov podobne ako pri cicavcoch, teda až po...

| VEDA NA DOSAH

Bedrovník anízový patrí k najstarším liečivým rastlinám sveta. Darí sa mu aj na Slovensku

Správy o byline pochádzajú už z obdobia okolo 1500 pred naším letopočtom. Liečivé vlastnosti má vďaka anetolu.

| Ivan Šalamon

Lotyšskí vedci vyrábajú elektrinu za pomoci zvuku. Technológia sa dá využiť vo vesmíre

Použiť sa dá aj na Zemi, na miestach, kde nie je možné dodávať elektrinu alebo je to veľmi drahé.

| VEDA NA DOSAH
8. ročník L´Oréal – UNESCO Pre ženy vo vede – Prihlasovanie. Zdroj: L´Oréal – UNESCO

Stále je čas prihlásiť sa do 8. ročníka programu L’Oréal – UNESCO Pre ženy vo vede

Organizátori predĺžili termín podávania prihlášok do 15. marca 2024. Finančná odmena je určená aj na osobný rozvoj.

| VEDA NA DOSAH

Marcová Vedecká cukráreň: Fašiangy – svet naopak alebo ako sa mení najveselšie obdobie roka

V prednáške si s profesorkou Zuzanou Beňuškovou priblížime fašiangy na Slovensku slovom, obrazom aj filmom.

| VEDA NA DOSAH

PODCAST: Ako sa technológie prihovárajú človeku?

S doktorom Róbertom Sabom sme sa rozprávali o komunikácii medzi človekom a strojom, o pokrokoch, ale aj o mnohom ďalšom.

| Alžbeta Králiková

Astronómovia objavili unikátnu kovovú jazvu na povrchu bieleho trpaslíka

Jazvu, ktorá sa nachádza na jednom z magnetických pólov bieleho trpaslíka WD 0816-310, vytvorili kovové úlomky z inej planéty.

| VEDA NA DOSAH

Jete priveľa proteínov? Pozor na kardiovaskulárne ochorenia, varujú vedci

Významnú úlohu podľa nich zohráva práve bielkovina leucín, nachádzajúca sa v živočíšnych produktoch.

| VEDA NA DOSAH