Všetky články

Príprava na Vianoce so sebou prináša množstvo zvykov a tradícií

Najsviatočnejším obdobím roka na Slovensku sú Vianoce a prelom kalendárnych rokov. Nielen preto, že Vianoce často ľudia uvádzajú ako najdôležitejšie...

| VEDA NA DOSAH

Uhoľné regióny EÚ sú v procese premeny

V 41 regiónoch 12 členských štátov EÚ sa ešte aktívne ťaží uhlie a v tomto odvetví je priamo zamestnaných približne 185 000 občanov....

| VEDA NA DOSAH

Informatizácia spoločnosti prináša nový problém: digitálnu priepasť

Politici a historici označujú zmeny, ktorými spoločnosť v súčasnosti prechádza, ako ďalšiu, v poradí už štvrtú alebo piatu priemyselnú revolúciu – informačnú...

| VEDA NA DOSAH

Video: O prírode vážne aj veselo

Človek ako jeden z mnohotisícového počtu živočíšnych druhov na Zemi je vlastným „dieťaťom“ pramatky prírody. Je na každom z nás, aby...

| VEDA NA DOSAH

Perspektíva domácej diagnostiky

Molekulárna biologička RNDr. Ľubomíra Tóthová, PhD. (nar. r. 1984 v Považskej Bystrici), v rokoch 2002 – 2007 absolvovala štúdium molekulárnej biológie na...

| Marta Bartošovičová

Tajomná žiara nad Kjótom

Červenú polárnu žiaru, ktorú videlo množstvo svedkov v septembri 1770 nad Kjótom, vedci podrobnejšie preskúmali. Viac informácií o nezvyčajných žiarach...

| VEDA NA DOSAH
Startupisti, čaká vás mesačný pobyt v Cambridge Innovation Center v USA. Hláste sa!

Startupisti, čaká vás mesačný pobyt v Cambridge Innovation Center v USA. Hláste sa!

Jedinečnú príležitosť majú startupisti, ktorí sa prihlásia na medzinárodný stážový pobyt v Cambridge Innovation Center, Massachusetts, USA. Ak sú vám...

| VEDA NA DOSAH

SAV v piatok predstavila unikátne nabíjacie stanice pre elektromobily

Slovenská akadémia vied podpisom Memoranda o porozumení so spoločnosťami Nissan a Zeroemission deklarovala záujem spolupracovať svojimi odbornými kapacitami na testovaní...

| Monika Tináková

Pestovanie a skladovanie plodín v minulosti má svoje regionálne špecifiká

Poľnohospodárske regióny Slovenska poskytovali v minulosti rôzne klimatické, pôdne a hydrologické podmienky, ktorých miera ovplyvnenia človekom dosahovala hodnoty zabezpečujúce prirodzenú rovnováhu v krajine....

| VEDA NA DOSAH

Aj potraviny sú rádioaktívne, no neškodia nášmu zdraviu

Vedeli ste, že aj mnohé, úplne bežne používané potraviny vyžarujú rádioaktívne žiarenie? Je ich minimálne desať a každá z nich...

| VEDA NA DOSAH