Všetky články

Ilustračné foto z Vedeckého veľtrhu 2018 v Bratislave

Vedecký veľtrh v Bratislave – deň plný zábavy a hier

Zaujíma vás fyzika, chémia, matematika, informatika, robotika, elektrotechnika či astronómia? Ak áno, potom si nenechajte ujsť 4. ročník Vedeckého veľtrhu,...

| Marta Bartošovičová

Cesta do vnútra Slnka

Je to len bežná hviezda, pre nás je však výnimočná, pretože je životne dôležitým zdrojom energie. Je jediná vo vesmíre,...

| VEDA NA DOSAH

Prečo je stres zlý aj pre baktérie?

Baktérie sú bunky podobné bunkám nášho tela. Existujú „dobré" a „zlé" baktérie. Keď chceme napadnúť bakteriálne bunky, musíme poznať ich odlišnosti. Otázkou...

| Marta Bartošovičová

Idol mladých a talentovaných – svetoznámy chemik Ben Feringa prednášal vo Vysokých Tatrách

Skromnosť, ľudskosť, profesionalita, dar motivovať – tieto výnimočné vlastnosti sa spájajú v nositeľovi Nobelovej ceny za chémiu Benovi Feringovi, ktorý v utorok...

| Monika Tináková

Košičania vymysleli online nástroj, ktorý stimuluje mozog

Na základe tradičného programu zameraného na počítanie spamäti chcú tvorcovia slovenského projektu MIND3X vytvoriť podporný simulačný a herný online nástroj...

| VEDA NA DOSAH

Malá televízia, no s dôležitým obsahom

Súťaž mladých talentovaných ľudí zo sveta IT priniesla tento rok aj zaujímavé mediálne projekty. Medzi ne nepochybne patrí projekt študentskej...

| Monika Tináková

Študentka Denisa Fialová skúma, ako využiť 3D tlač v liečbe očných nádorov

Denisa Fialová sa spolu so spolužiakmi Petrom Leškom a Michalom Markom už dlhšie zamýšľa, ako v praxi zjednodušiť diagnostiku očných nádorov. Aj...

| Monika Tináková

Slovenská republika v Európskej únii 2019

Slovenská republika je už 15 rokov súčasťou Európskej únie. V priebehu tohto obdobia prešla naša krajina viacerými významnými zmenami. Publikácia...

| Marta Bartošovičová

Vedci sa pokúšajú zostrojiť kvantový počítač

Kvantový počítač, ktorý by vedcom zjednodušil mnohé procesy v oblasti vedeckého bádania – aj o jeho vývoji rozprával profesor Mark Hillery, ktorému...

| Monika Tináková

Výroba vína Alibernet s použitím jablčno-mliečnej fermentácie

Jablčno-mliečna fermentácia a jej rozšírenie je jednou z charakteristík vinifikácie červených vín. Stabilite vína totiž pomáha odstránenie kyseliny jablčnej. „Význam jablčno-mliečnej...

| VEDA NA DOSAH