Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

VIDEO: Parné a spaľovacie turbíny pri kombinovanej výrobe elektriny a tepla

doc. Ing. František Urban, CSc. je prodekanom Strojníckej fakulty STU v Bratislave, Ústavu tepelnej energetiky. Vyštudoval Slovenskú strojnícku univerzitu v...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Jadrová energetika v 21. storočí. Áno alebo nie?

Ing. Jozef Zlatňanský je vedúcim jadrovej bezpečnosti v Slovenských elektrárňach, člen skupiny ENEL. Jozef Zlatňanský absolvoval štúdium na Slovenskej vysokej...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Planéty, asteroidy a meteority. Čo sú a odkiaľ prichádzajú?

RNDr. Juraj Tóth, PhD. je vedecký pracovník Katedry astronómie, fyziky Zeme a meteorológie, Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK v...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Teoretické a metodologické zázemie prognózovania vývoja spoločnosti

Ing. Edita Nemcová, PhD., riaditeľka Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied. Je absolventkou Vysokej školy ekonomickej v Bratislave. Od roku 1990...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Rastlinná neurobiológia – nová vedecká disciplína 21. storočia

Mgr. Miroslav Ovečka, PhD., vedecký pracovník Botanického ústavu Slovenskej akadémie vied. Po absolvovaní Gymnázia v Skalici v roku 1985 študoval...

| VEDA NA DOSAH