Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

VIDEO: Tohoročné leto bolo extrémne… Čo sa s tým naším Slnkom deje?

RNDr. Vojtech Rušin, DrSc. je vedúcim vedeckým pracovníkom Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici. Vysokoškolské štúdium skončil na UK v...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Geneticky modifikované potraviny – nádej alebo hrozba 21. storočia?

Ing. Jana Libantová, CSc. vyštudovala Chemickotechnologickú fakultu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave odbor kvasná chémia a bioinžinierstvo. Doktorandské štúdium absolvovala...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Fyzika zemetrasení a seizmické ohrozenie vo svete a na Slovensku

Prof. RNDr. Peter Moczo, DrSc., člen Učenej spoločnosti SAV, je profesorom fyziky a vedúcim Katedry astronómie, fyziky Zeme a meteorológie...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Je možné zo štruktúry chemickej látky predvídať jej biologickú aktivitu?

Prof. PharmDr. Ján Kyselovič, CSc. v roku 1987 vyštudoval Farmaceutickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Po úspešnom ukončení internej vedeckej...

| VEDA NA DOSAH

VIDEO: Žitný ostrov — kto zvíťazí, ropovod či čistá voda pre nás a naše deti?

Ing. Daniel Gemeran pôsobí v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, a. s., od roku 2003 vo funkcii generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva....

| VEDA NA DOSAH