Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

Snehové vločky – je skutočne každá z nich jedinečná?

Pomenovaním snehová vločka v skutočnosti nazývame kryštál ľadu. Molekuly zamrznutej vody sú navzájom pospájané v presnom hexagonálnom usporiadaní, ktoré je...

| Marta Bartošovičová

Čo všetko sa dá zistiť zo slín?

Slina predstavuje alternatívnu diagnostickú tekutinu. Má komplexné zloženie, keďže mnohé látky, ktoré sa nachádzajú v krvi, prechádzajú aj do slín....

| Marta Bartošovičová

Daniela Velichová: Matematika je fascinujúca veda

Úspešná vedkyňa v odbore aplikovaná matematika doc. RNDr. Daniela Velichová, CSc., je vedúcou Ústavu matematiky a fyziky na Strojníckej fakulte Slovenskej technickej...

| Marta Bartošovičová

Video: Čo všetko sa dá zistiť zo slín?

Učili sme sa, že slina pomáha tráveniu, ale obsahuje oveľa viac ako len tráviace enzýmy, hormóny, baktérie, DNA - vlastnú,...

| VEDA NA DOSAH

Perspektíva domácej diagnostiky

Molekulárna biologička RNDr. Ľubomíra Tóthová, PhD. (nar. r. 1984 v Považskej Bystrici), v rokoch 2002 – 2007 absolvovala štúdium molekulárnej biológie na...

| Marta Bartošovičová