Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

Video: Kultúrne dedičstvo a mikroorganizmy – škodcovia alebo pomocníci?

Mikroorganizmy sa nachádzajú kdekoľvek na našej planéte a sú schopné kolonizovať rozmanité prostredia. Medzi nimi sú aj mikroorganizmy, ktoré sú pre...

| VEDA NA DOSAH

T. Szemes: Výskum venovaný lúšteniu informácií uložených v našej DNA ani zďaleka nie je uzavretou kapitolou

RNDr. Tomáš Szemes, PhD., je molekulárny genetik, vedúci Centra genomiky a bioinformatiky vo Vedeckom parku Univerzity Komenského v Bratislave. Špecializuje sa na...

| Marta Bartošovičová

Domenico Pangallo: Slovenské kultúrne dedičstvo by sme mohli ochrániť pomocou multidisciplinárnej stratégie

Dr. Domenico Pangallo, DrSc., je vedúcim Laboratória environmentálnej a potravinovej mikrobiológie Ústavu molekulárnej biológie SAV. Venuje sa ochrane kultúrneho dedičstva...

| Marta Bartošovičová

Video: Kde všade v našom tele nájdeme DNA?

DNA, deoxyribonukleová kyselina, predstavuje jednu z najväčších molekúl v našich bunkách. Jadrá našich buniek však nie sú jediným miestom, kde nájdeme DNA....

| VEDA NA DOSAH

Fenomén čistých autoskiel, alebo kam sa vyparila lietajúca háveď?

Koľko druhov hmyzu žije na Slovensku, to presne nevieme, ale podľa odhadov ich môže byť štyridsať až šesťdesiat tisíc. Počet...

| Marta Bartošovičová