Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

Patenty ako základ pre inovácie a pokrok

Hovorí sa, že ak chcete byť úspešní v podnikaní, musíte byť dostatočne ekonomicky silní a výrobne efektívni, aby ste mohli...

| Marta Bartošovičová

Video: Snehové vločky – je skutočne každá z nich jedinečná?

Všeobecne panuje vo svete rozšírený mýtus, že žiadne dve snehové vločky nie sú rovnaké. Nie je to ale celkom pravda....

| VEDA NA DOSAH

Video: Patenty ako základ pre inovácie a pokrok

Hovorí sa, že keď chcete byť úspešní v podnikaní, buď budete v súťaži ekonomicky silní a výrobne efektívni, alebo prídete na trh s niečím...

| VEDA NA DOSAH

Marek Semelbauer: Aby sme mohli prírodu chrániť, potrebujeme ju dobre poznať

Rozhovor s Mgr. Marekom Semelbauerom, PhD., z Ústavu zoológie SAV v Bratislave Marek Semelbauer (1984) pochádza z Trnavy. V rokoch 2006 – 2008...

| Marta Bartošovičová

Snehové vločky – je skutočne každá z nich jedinečná?

Pomenovaním snehová vločka v skutočnosti nazývame kryštál ľadu. Molekuly zamrznutej vody sú navzájom pospájané v presnom hexagonálnom usporiadaní, ktoré je...

| Marta Bartošovičová