Vedecká cukráreň

Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. NCP VaT oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike.

Tak ako v každej cukrárni, aj v tej vedeckej, sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

 

 

Vedecká cukráreň v článkoch

Kultúrne dedičstvo a mikroorganizmy – škodcovia alebo pomocníci?

Laboratórium environmentálnej a potravinovej mikrobiológie v Ústave molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied sa zaoberá potravinovým a historickým kultúrnym dedičstvom. Vedúcim laboratória...

| Marta Bartošovičová

Video: Autonómne roboty, androidy a kyborgovia po desiatich rokoch

K akým zmenám došlo v oblasti robotiky za posledných desať rokov? V prednáške sme spomenuli technológie, ktoré pred desiatimi rokmi neexistovali. Sú to...

| VEDA NA DOSAH

Kde všade nájdeme DNA v našom tele?

Deoxyribonukleová kyselina (DNA) je jednou z najväčších molekúl v našich bunkách. Pozostáva z troch miliárd písmeniek, nukleotidov, a v jadrách...

| VEDA NA DOSAH

Andrej Lúčny: Medzi absolventmi máme desaťkrát viac tvorcov pedagogického softvéru ako robotikov

RNDr. Andrej Lúčny, PhD., pôsobí na Katedre aplikovanej informatiky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, na Oddelení umelej inteligencie....

| Marta Bartošovičová

Video: Kultúrne dedičstvo a mikroorganizmy – škodcovia alebo pomocníci?

Mikroorganizmy sa nachádzajú kdekoľvek na našej planéte a sú schopné kolonizovať rozmanité prostredia. Medzi nimi sú aj mikroorganizmy, ktoré sú pre...

| VEDA NA DOSAH