Prvý slovenský Biohackaton prišiel s nápadom, ako využiť odpad z výroby piva

VEDA NA DOSAH

Zmiešané tímy zo Slovákov pôsobiacich doma i v zahraničí vymýšľali začiatkom apríla inovatívne riešenia.

Pohár čapovaného piva. Odpad, ktorý vznikol pri výrobe piva, sa dá využiť na ekologickú výrobu. Zdroj: iStockphoto.com

Odpad, ktorý vznikol počas produkcie piva, sa dá využiť na ekologickú výrobu. Zdroj: iStockphoto.com

Pivo je jedným z najobľúbenejších alkoholických nápojov, no pri jeho výrobe vzniká nezanedbateľné množstvo odpadu. Na prvom slovenskom Biohackatone sa však objavil nápad, ako ho efektívne využiť. Stredoškoláčky predstavili biorafinériu, ktorá odpad z pivovarského priemyslu premení na vanilín a bioetanol.

Nie je to jediná myšlienka, ktorá z prvého ročníka súťaže vzišla. Podujatie organizovala počas 9. až 11. apríla akadémia Lifbee Academy, ktorá sa inšpirovala zahraničím. Biohackaton je udalosť, v rámci ktorej si ľudia vymieňajú nápady s cieľom nájsť riešenie problému s využitím znalostí z biológie. Vzdelávacie združenie sa snaží systematicky rozvíjať biotechnologickú podnikateľskú scénu na Slovensku a v strednej Európe.

„Chceli sme dodať ľuďom odvahu, aby sa nebáli rozmýšľať inovatívne. Previedli sme ich celým procesom a dali sme im priestor realizovať sa na podujatí, ktoré sa vo svete stáva bežným štandardom,“ píše v tlačovej správe spoluzakladateľka Lifbee Simona Veselá.

Na prvom ročníku sa zúčastnili rozmanití ľudia, od stredoškoláčok cez absolventov Oxfordu až po kardiochirurga, ktorí pôsobia doma aj v zahraničí. Vytvorili zmiešané tímy, ktoré vymýšľali riešenie na tému v oblasti environmentalistiky a medicínskych technológií.

Výzvu Ako zefektívniť recykláciu vyhral tím stredoškoláčok. Natália Šamajová, Barbora Galová, Kristína Buchelová, Kristína Kobolková a Emma Čačková vymysleli spôsob, ako ekologicky vyrábať vanilín a bioetanol z odpadu, ktorý vzniká počas produkcie piva. Obe suroviny majú komerčný potenciál. Hoci samé si v konkurencii neverili, dali si námahu a nápad rozpracovali tak, že zaujal porotu.

Druhú výzvu Užitočný mikrobióm vyhral zmiešaný tím z odborníkov a študentov, ktorý tvorili Martin Veselý, Janka Kružlicová, Ivan Vorčák a Marián Kupčulák. Vymysleli spôsob, ako na novorodenca, ktorý prišiel na svet cisárskym rezom, dostať dôležitý mikrobióm z matky. Ten sa totiž pri tomto type pôrodu na dieťa neprenesie.

Podujatie podporili firmy, ktoré chcú vytvárať prostredie pre budúcich inovátorov.

Zdroj: tlačová správa Lifbee, rozhovor organizátorov pre HubHub

(MAT)

Operačný program MSSR

Investícia do Vašej budúcnosti
Tento projekt je podporený z Európskeho fondu regionálneho rozvoja

Táto webová stránka vznikla vďaka podpore v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra pre projekt: Podpora národného systému pre popularizáciu výskumu a vývoja
(kód ITMS: 313011T136), spolufinancovaný zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.