Prednáška / Trnava

Život dolu hlavou. O netopieroch v lesoch aj mestách

Plagát podujatia: Život dolu hlavou. O netopieroch v lesoch aj mestách

Život dolu hlavou. O netopieroch v lesoch aj mestách. Zdroj: FB Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave


Toto podujatie už prebehlo.

Pozývame vás na prednášku o lietajúcich cicavcoch. Bude sa hovoriť o netopieroch. Ich život je opradený mnohými poverami. Často ich spájajú s  nadvládou zla, temných síl či strašidiel.

Kedy a kde sa prednáška O netopieroch v lesoch aj mestách uskutoční

Prednáška sa uskutoční 20. mája 2024 o 18:00 v Knižnici Juraja Fándlyho v Trnave, Rázusova 1.

Téma prednášky

Netopiere sú pre väčšinu ľudí „odpudzujúce“ a „strašidelné“ zvieratá. Avšak, nijaká negatívna vlastnosť, ktorú ľudia týmto zvieratám pripisujú, nie je pravdivá. Ani povera o tom, že sa netopiere môžu zapliesť do vlasov. Sú totiž vynikajúcimi vzdušnými akrobatmi.

Netopiere naopak predstavujú nenahraditeľnú skupinu živočíchov. Lovia totiž hmyz, ktorý je aktívny výlučne v noci a pre vtáky loviace cez deň neprístupný. Udržujú tak na únosnej miere stavy tohto hmyzu a zabraňujú jeho premnoženiu v prírode.

O prednášajúcom

Ak sa chcete dozvedieť viac o týchto zaujímavých zvieratách, prijmite pozvanie na prednášku ekológa a biológa so zameraním na ochranu prírody Vladimíra Nemčeka. Je spoluzakladateľom organizácií Saola – ochrana prírody a REWILD Institute. Vyštudoval odbor Ochrana a využívanie prírody a krajiny na Univerzite Komenského v Bratislave. Neskôr pracoval v mimovládnej organizácii na projektoch ako odborný pracovník. Zaoberá sa ekológiou vtákov a netopierov a vplyvom spoločnosti na biodiverzitu a ekosystémy. Okrem realizácie regionálnych a medzinárodných projektov zameraných na ochranu rôznych druhov živočíchov sa venuje vzdelávaniu detí v prírodovednom klube Sovule.

Viac info

https://www.kniznicatrnava.sk/sk/podujatia/zivot-dolu-hlavou-o-netopieroch-v-lesoch-aj-mestach

https://www.facebook.com/events/476903418223028/