Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Vlašské orechy sú skvelou potravinou pre vystresovaných vysokoškolákov

VEDA NA DOSAH

Môžu im pomôcť zmierniť duševné napätie pred blížiacimi sa skúškami.

Med a orechy

Vlašské orechy. Zdroj: iStockphoto.com

Nový výskum medzi vysokoškolskými študentmi preukázal pozitívne účinky konzumácie vlašských orechov na duševné zdravie a celkový zdravotný stav študentov.

Vedci z Univerzity v Južnej Austrálii publikovali svoje výsledky výskumu v odbornom časopise Nutritients. Ich zistenia naznačujú, že vlašské orechy môžu priaznivo pôsobiť proti akademickému stresu vplývaním na črevnú mikroflóru.

Stres je možné zmierňovať aj vhodnou stravou

Autori štúdie Mauritz Herselman a Larisa Bobrovskaya tvrdia, že výsledky výskumu rozširujú už známe fakty o pozitívnom vplyve vlašských orechov na činnosť mozgu a zdravotný stav čriev.

„Študenti zažívajú počas štúdia akademický stres, ktorý má negatívny vplyv na ich duševné zdravie. Obzvlášť zraniteľní sú počas skúškového obdobia,“ opisuje situáciu vysokoškolských študentov spoluautor štúdie Herselman.

Na výskume sa zúčastnilo 80 vysokoškolských študentov, ktorí boli rozdelení do dvoch skupín. Prvú tvorili tí, ktorí konzumovali vlašské orechy, a druhú tí, ktorí ich nejedli. Stav študentov bol hodnotený v troch intervaloch – na začiatku trinásťtýždňového univerzitného semestra, počas skúškového obdobia a dva týždne po skúškovom období. Študenti, ktorí mali za úlohu jesť vlašské orechy, ich konzumovali denne počas obdobia šestnástich týždňov skúmaného obdobia.

„Zistili sme, že tí študenti, ktorí konzumovali asi polovicu šálky vlašských orechov denne, pociťovali zlepšenie v pozorovaných ukazovateľoch duševného zdravia. Zároveň vykazovali dlhodobé zlepšenie v metabolických biomarkeroch a celkovej kvalite spánku,“ približujú vedci nové zistenia.

Študenti v kontrolnej skupine cítili pred skúškami zvýšené hladiny stresu a depresie. Vysokoškoláci, ktorí zaradili do svojho jedálneho lístka vlašské orechy, pociťovali slabšie prejavy depresie pri poslednom meraní než na tom prvom. U študentov, ktorí vlašské orechy nejedli, takýto pokles v pociťovaných symptómoch depresie vedci nezaznamenali.

Muž zívajúci nad knihami. Zdroj: iStockphoto.com

Ilustračné foto. Zdroj: iStockphoto.com

Vlašské orechy môžu pomôcť mladým ľuďom udržať si dobré psychické zdravie

Podľa informácií Svetovej zdravotníckej organizácie sa až 75 percent porúch duševného zdravia vyskytuje u ľudí mladších než 24 rokov. Do tejto vekovej kategórie spadajú aj vysokoškoláci, ktorí sú v dôsledku akademického stresu náchylnejší na problémy súvisiace s duševným zdravím.

Vedkyňa Bobrovskaya vysvetľuje, že duševné poruchy sú veľmi rozšírené u vysokoškolských študentov, pričom môžu mať negatívny vplyv na ich študijné výsledky a zanechať dlhodobé následky na ich psychickom zdraví.

„Ukázali sme, že konzumácia vlašských orechov počas stresových období môže zlepšiť duševné zdravie a celkovú pohodu študentov vysokých škôl. Okrem toho sú vlašské orechy zdravým a chutným občerstvením a všestrannou zložkou mnohých receptov zameraných na boj proti niektorým negatívnym účinkom akademického stresu,“ opisuje výsledky výskumu spoluautorka štúdie Bobrovskaya. Jedným dychom dodáva, že pre presnejšie a detailnejšie informácie je potrebné uskutočniť ešte ďalšie výskumy.

Zdraviu prospešné účinky vlašských orechov

Predchádzajúce výskumy ukázali, že vlašské orechy obsahujú množstvo omega-3 mastných kyselín, antioxidantov, melatonínu (hormón navodzujúci spánok, pozn. redakcie), polyfenolov, kyseliny listovej a vitamínu E. Všetky tieto látky majú blahodarný účinok na správnu činnosť mozgu a čriev.

Vlašské orechy sú bohatým zdrojom proteínov, vlákniny, vápnika, horčíka, fosforu, vitamínu B6, železa a ďalších dôležitých živín. Priaznivo pôsobia na činnosť srdca a ciev a redukujú riziko kardiovaskulárnych ochorení. Okrem toho znižujú hladinu LDL cholesterolu, ktorého vyššie hladiny v tele sú pre organizmus škodlivé. Vlašské orechy sú účinné pri redukcii oxidačného stresu a zápalu a podporujú črevnú mikroflóru. Tiež sú výborným zdrojom minerálov (napr. meď, vápnik, horčík), ktoré sú dôležité pri budovaní kostí. Ich konzumáciou je možné predchádzať vzniku a vývoju osteoporózy.

Zdroje: Tlačová správa Univerzity v Južnej Austrálii; DOI; 10.3390/nu14224776; https://www.medicalnewstoday.com/articles/309834#diet

Spracovala Andrea Bučičová

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky