Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Čo sa vám najviac páčilo z rubriky: Zdravie

Marián Zelenák

Nestihli ste si prečítať najčítanejšie články z rubriky Zdravie, ktoré sme pre vás v roku 2022 pripravili? Prinášame vám niekoľko z nich.

Grafika: Najčítanejšie články: Zdravie

Zdroj obrázku: iStockphoto.com. Grafika: Michaela Ádám Mašánová

Nový liek dáva nádej ľuďom s ochorením skleróza multiplex

Roztrúsená skleróza je autoimunitné zápalovo-degeneratívne ochorenie centrálneho nervového systému. Spôsobuje, že imunitný systém nefunguje správne a útočí na ochrannú vrstvu okolo nervových vlákien zvanú myelín. Podstatou ochorenia je, že biele krvinky, presnejšie lymfocyty, rozpoznávajú vlastné tkanivá ako cudzie a zahajujú proti nim útok. Prelomové výsledky prináša liek s názvom masitinib, ktorý je v tretej, teda záverečnej fáze klinických testov.

Libido – čo to je, aký má význam a ako ho môžeme ovplyvniť?

V súčasnosti je slovo libido synonymom sexuálnej túžby, no v histórii malo viacero významov. Libido je prirodzený pud, ktorý môžeme charakterizovať viacerými vrodenými reflexmi. Ľudia vďaka nim pociťujú nielen túžbu, ale i potrebu sexuálneho styku. Chod libida závisí od toho, ako v ľudskom organizme fungujú mužské a ženské hormóny. Vplývajú naň rôzne faktory, či už psychické zdravie, rôzne typy ochorení, vek, alebo vedľajšie účinky užívaných liekov. Znížené libido bolo a aj je relatívne častým problémom mužov i žien všetkých vekových kategórií.

Nový liek na vitiligo, známe aj ako choroba bielych škvŕn, vzbudzuje nádeje

Vitiligo charakterizujú biele škvrny na koži, ktoré pripomínajú mapy. Vedci sa domnievajú, že ide o autoimunitné ochorenie, ktoré vzniká preto, lebo organizmus začne považovať špecializované kožné bunky melanocyty, ktoré produkujú kožný pigment melanín, za nepriateľské a začne ich ničiť. Spúšťačom vitiliga je s najväčšou pravdepodobnosťou silný psychický alebo chemický stres. V prvom prípade ním môže byť napríklad smrť blízkeho človeka, v druhom napríklad dlhodobá práca s chemikáliami.

Mladá vedecká pracovníčka 2021: Každý dobrý výskum vyprodukuje okrem odpovedí aj ďalšie otázky

Lucia Balážová získala Cenu Vedec roka SR 2021 v kategórii Mladá vedecká pracovníčka za dôležitý objav o regulácii aktivity hnedého tuku. V rozhovore pre portál Veda na dosah Lucia Balážová bližšie vysvetlila svoje objavy a ich význam.

Poruchy spánku po covide pretrvávajú mesiace i roky, niekomu sa už nevráti čuch ani chuť

Výsledky rozsiahleho bádania ukázali, že v prípade viac ako 30 percent respondentov sa po vyliečení covidu objavili živé sny a nočnými morami trpí vyše 17 percent účastníkov výskumu. Najčastejším problémom je však podľa hovorcu Národného ústavu duševného zdravia Jana Červenku samotná nespavosť. Tento problém udáva až 60 percent opýtaných bez ohľadu na to, nakoľko akútny mali priebeh ochorenia. „Môže sa prejaviť problematickým zaspávaním, narušenou kontinuitou spánku alebo prebúdzaním sa v skorých ranných hodinách,“ uviedla lekárka Tereza Dvořáková.

Seriál o plodnosti a tehotenstve: Ako funguje tvorba vajíčka

Vznik každého nového života sa začína vo vajíčku. Jeho kvalita hrá v súvislosti s plodnosťou kľúčovú úlohu. Pre každé embryo predstavuje prvých niekoľko týždňov po oplodnení veľký boj a väčšina z nich ho nezvládne. V skutočnosti mnohé prirodzene počaté embryá zaniknú skôr, ako žena vôbec zistí, že je tehotná. Len asi tretina oplodnených vajíčok prežije a vyvinú sa z nich bábätká, ktoré sa narodia do nášho sveta.

Psychobióm: črevné baktérie, ktoré môžu ovplyvňovať naše správanie

Dá sa odpoveď na otázku, ako liečiť depresiu, nájsť v ľudskej stolici? Pri priemernom počte ľudských buniek, ktorý sa odhaduje na 30 triliónov, je tých mikrobiálnych prinajmenšom o 8 triliónov viac. Na váhe nám našťastie veľmi nepridajú. Črevný mikrobióm 70-kilogramového muža váži len okolo 2 kilogramov, čo je však stále viac v porovnaní s ľudským mozgom vážiacim takmer 1,5 kilogramu.

 

V rubrike Zdravie máme pre vás pripravených vyše 900 článkov, videí, podcastov a kvízov. Ak máte nápady na zaujímavé témy z oblasti vedy a techniky, neváhajte nás kontaktovať na vnd[@]cvtisr.sk.

 

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky